Головна Новини У підвалі з написом “Укриття” зі стелі тече вода

У підвалі з написом “Укриття” зі стелі тече вода

У підвалі з написом “Укриття” у Тернополі зі стелі тече вода. Підвал знаходиться у будинку №51 на вулиці Руській. Про це розповіла жителька цього дому Еліна Болтова. Вона виклала у соцмережах відео, на якому видно, що підвал затоплено.

За словами жінки, у підвалі – сирість, вода та пліснява на стінах, пише Суспільне.

Еліна Болтова

Еліна Болтова. Суспільне / Лілія Лобур

У підприємстві, яке обслуговує будинок на Руській, 51, кажуть, що на публікацію у соцмережах відреагували одразу.

“Повідомили водоканал про те, що забита дворова каналізація. Вони приїхали, прочистили. Ми замінили 10 метрів каналізаційної труби, завезли пісок, навели порядок, впорядкували освітлення”, розповів директор державного підприємства “Авторитет плюс” приватного підприємства “Східний масив” Михайло Дереворіз.

Михайло Дереворіз

Михайло Дереворіз. Суспільне / Лілія Лобур

Еліна Болтова каже, у підвалі також поставили лавку. За її словами, вода зі стелі далі крапає.

“Засипали свіжий пісок, а наступного дня уже піску нема, знов свіжий пісок вези. Тобто в нас замкнуте коло, треба вирішувати глобальні проблеми, а тоді вже ставити лавочки”, – каже Еліна Болтова.

Михайло Дереворіз розповів: проблема у тому, що в будинку постійно забиває каналізацію. Її прочищали декілька разів.

“Наші працівники прийшли, обстежили, подивилися і повитягали звідти від лампочки – до інших різних непотрібних та речей. Постає питання: хто винен?”, – каже чоловік.

У Тернополі мешканці будинку на якому є напис "Укриття", скаржаться на затоплені підвали

У Тернополі мешканці будинку на якому є напис “Укриття”, скаржаться на затоплені підвали. Суспільне / Лілія Лобур

Еліна Болтова розповіла, що мешканцям будинку на зборах розповіли, чому забивається каналізація. Проте у підвалі – знову вологість. Жінка показала підвал-укриття голові правління ОСББ Тернополя Сергію Лупаку. Він розповів про можливу причину води в підвалі.

“Якщо все прочищали, то значить, заломлено десь будинком та колодязем”, – каже Сергій Лупак.

Сергій Лупак

Сергій Лупак. Суспільне / Лілія Лобур

Також оглянули господарські приміщення магазинів, які розташовані на першому поверсі цього будинку. Стан каналізації також залежить і від орендарів будинку, – каже Сергій Лупак.

“В одному із будинків, навіть є роса на верхніх панелях. Це означає, що приміщення непридатне для укриття. Тобто, мешканці можуть використовувати для укриття підвал сусіднього будинку”.

Щоб позбутися вологості у підвалі, відкрили вентиляційну шахту, яка була замурована. Хто її замурував і чи був на це дозвіл, – невідомо, каже Михайло Дереворіз.

У підприємстві, яке обслуговує будинок, кажуть, отримали його від комунального підприємства “Залізничник”. Будинок звели у 1962 році.

Підвал будинку

Підвал будинку. Суспільне / Лілія Лобур

“Ми займалися маркуванням, ми писали, де можна зробити укриття. Що таке укриття, це – місце для сховища. Яким воно повинно бути, скільки воно повинно мати площі – ніде цього не написано. Яким співвласники отримали під час приватизації це житло – таким вони отримали це укриття”, – розповів Михайло Дереворіз.

Підвальне приміщення, як і сам будинок, – спільна власність його мешканців, – каже Сергій Лупак.

“ОСББ і управитель відповідають за технічний стан приміщення. Тобто, мережі мають бути справні. Є структура витрат. Є технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж, є технічне обслуговування конструктивних елементів, капітального ремонту немає. Але співвласники можуть зібрати загальні збори і запропонувати управителю: давайте ми збираємо кошти на ремонт цього елемента”.

Мешканці і далі планують з’ясовувати причину вологості у підвалі, – розповіла Еліна Болтова.

“Будемо шукати документи, креслення, будемо шукати, може, дійсно, якось неправильно долучена ця каналізація. Тому що не може бути напис “Укриття” на “братській могилі”, – каже жінка.