Головна Новини У прокуратурі підрахували “улов” хабарників за пів року

У прокуратурі підрахували “улов” хабарників за пів року

prokuraturaПрокуратурою Тернопільської області за перше піврічя 2015 року до суду скеровано 31 обвинувальний акт у кримінальних провадженнях про корупційні злочини, до кримінальної відповідальності притягнуто 35 осіб.

Серед притягнутих до кримінальної відповідальності 7 державних службовців – керівники підрозділів виконавчої та реєстраційної служб, а також керівник підрозділу ОДА та головний бухгалтер одного з управлінь УМВС України в області, які незаконно привласнили бюджетні кошти, 4 міліціонери, податківець, 3 посадовці органів місцевого самоврядування, 8 працівників лікувальних установ, у тому числі 2 головних лікаря, ряд працівників юридичних осіб публічного права.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно головного лікаря однієї із лікувальних установ, який вимагав та одержав від приватного підприємця неправомірну вигоду в сумі 200 тисяч гривень за сприяння у подальшій безперешкодній господарській діяльності з реалізації медичних препаратів та не розірванні договору оренди частини приміщення лікарні. До суду внесено клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою. На даний час підозрюваний перебуває на лікуванні з приводу серцево-судинного захворювання.

Продовжується викорінення фактів корупції серед працівників реєстраційної служби Головного управління юстиції в області.

Попри притягнення до кримінальної відповідальності за корупційні злочини на початку року двох працівників цієї служби, у тому числі керівника обласного підрозділу, вже у травні викрито начальника реєстраційної служби одного із районів в одержанні 44 тисяч гривень неправомірної вигоди за сприяння у швидкому проведення реєстрації договорів оренди земельних паїв. За клопотанням прокурора судом підозрюваного арештовано та звільнено з-під варти лише після внесення визначеної судом застави в розмірі 140 тисяч гривень.

Зорієнтовано зусилля на викриття корупціонерів серед правоохоронців. До кримінальної відповідальності цьогоріч притягнуто двох слідчих райвідділів міліції за одержання неправомірної вигоди за вирішення питання про закриття кримінальних проваджень, оперуповноваженого міськвідділу міліції та керівника центру надання адміністративних послуг УДАІ УМВС України в області. Вказані особи відсторонені від посад.

Скоординовано роботу щодо викриття проявів корупції під час виконання мобілізаційних заходів.

Так, прокуратурою області спільно з оперативниками міліції затримано при одержанні неправомірної вигоди в сумі 1600 доларів США військовослужбовця одного із районних військкоматів. За таку суму він пообіцяв вплинути на керівника військкомату з метою сприяння в уникненні призову на військову службу за мобілізацією у Збройні Сили України.

За такі ж дії з метою впливу на службових осіб військкомату та отримання майже 35 тисяч гривень затримано посередника,  якого уже судом засуджено до 2 років позбавлення волі з конфіскацією незаконно одержаної вигоди.

Також задокументовано п’ять працівників лікувальних установ, які за умов надання їм неправомірної вигоди, пообіцяли сприяння у встановленні діагнозів хвороб, які дають можливість уникнути мобілізації за станом здоров’я.

Вжито заходів до підвищення рівня судової репресії за вчинення корупційних злочинів. Уже щодо трьох осіб набрали законної сили вироки, якими їх засуджено до реального позбавлення волі з конфіскацією майна. Десятеро осіб засуджено до штрафів на загальну суму понад 150 тисяч гривень. Також засуджених за вироками судів позбавлено права займати посади у державних органах на терміни від одного до трьох років та позбавлено спеціальних звань, рангів.

Проведено роботу з викриття фактів адміністративно-караної корупції.  Упродовж 2015 року скеровано для розгляду до суду 58 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані із корупцією. До відповідальності з накладенням штрафу притягнуто 43 особи.