Головна Новини У Пробіжній, що на Чортківщині, збереглися руїни синагоги

У Пробіжній, що на Чортківщині, збереглися руїни синагоги

Як відомо, у 1785 році Пробіжна, що на Чортківщині отримала статус міста, отже, і право на проведення ярмарків, відтак в місті почала розвиватися торгівля, а торгівлею, в основному, займалися євреї, – пише Віта Семанюк, пише Чортків Сіті

Отже, в Пробіжній з’явилася велика єврейська громада і десь в тій порі було споруджено і синагогу, у місці де компактно проживала єврейська громада. Якихось даних про час спорудження синагоги в Пробіжній віднайти не вдалося, але можна припустити великою мірою вірогідності, що єврейський храм було споруджено в на початку XIX століття.

 Фото спільноти “Пробіжна”

Знайти синагогу не так вже і легко, тому без допомоги місцевий жителів не обійшлося. Синагога стоїть на місці, де сходяться три дороги. Але дожити до наших днів у повній красі їй не судилося.

 Фото спільноти “Пробіжна”

Високі цегляні стіни, прикрашені високими арочними та елегантними круглими вікнами, ще стоять і, зважаючи на хороші будівельні матеріали, ще будуть довго височіти, поки непогода не зруйнує їх. На стінах збереглася штукатурка та елементи декору. Покрівля храму впала, всередині зарослі кущів. Вхід в храм зруйнований. В тильній частині височить високий комин, раніше тут знаходилась котельна. Тільки боковий вхід у храм зберіг свій первісний вигляд, дверей немає, але декор з тесаного білого каменю зберігся. Місцеві мешканці показали знайдений фрагмент каменю, на якому витесаний Лев Іуди, який вони зберегли. А в загальному, враження гнітюче.