Головна Новини У поліції озвучили важливу інформацію для осіб які хочуть вчиняти правопорушення

У поліції озвучили важливу інформацію для осіб які хочуть вчиняти правопорушення

У кримінально-процесуальний кодекс України внесли ряд змін. У дію вони вступили 16 березня 2018 року. Основні зміни стосуються порядку призначення судово-медичної експертизи. Інші мають відношення до проведення обшуків та термінів розгляду кримінальних проваджень. Детальніше про це розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Володимир Галевич.
«Зміни торкнулися також статті 132 КПК – заходи забезпечення кримінального провадження, – повідомив Володимир Галевич. – Це обрання запобіжних заходів, обшуки, вони будуть розглядатися виключно Тернопільським міськрайонним судом. Це означає, що слідчі з районів будуть змушені по будь-яких заходах забезпечення кримінального провадження їздити в Тернопіль і подавати тут клопотання, а не на місцях, у районних судах.
Є зміни, які стосуються певних слідчих дій, зокрема, порядку проведення обшуку. Вони полягають в тому, що тепер проведення обшуку обов’язково має фіксуватися на аудіо та відео. Слідчий, приїхавши за місцем проживання, зобов’язаний залучити експерта і проводити відео-фіксацію слідчих дій.
По строках розгляду кримінальних проваджень також є зміни, але вони зараз вони не зовсім актуальні, з ними стикнемось через рік роботи. Провадження невеликої або середньої тяжкості, згідно внесених змін, повинно розслідуватися 12 місяців. Якщо 16 березня 2018 року ми внесли у реєстр кримінальне провадження невеликої або середньої тяжкості, то маємо 12 місяців для того, щоб повідомити по вказаному проваджені особі про підозру. Якщо про підозру особі не повідомляємо або не розкрили злочин, не знайшли особу, ми повинні його закрити або продовжити строк розслідування. Раніше такого не було. Якщо внесли у реєстр провадження, то були необмежені у строках його розслідування, могли 2-3 роки шукати особу, яка скоїла злочин і тільки після повідомлення про підозру починали йти строки досудового розслідування. А тепер законодавець нас обмежив: по нетяжких злочинах і середньої тяжкості дається 12 місяців, тяжких і особливо тяжких – 18 місяців, щоб знайти особу. Якщо не знаходимо маємо або закрити провадження, або продовжити по ньому строк. І з цим ми стикнемося з 16 березня 2019 року. Зміни по термінах розслідування кримінальних проваджень не стосуються злочинів скоєних проти життя і здоров’я людини, тобто вбивство, тяжкі тілесні ушкодження. Якщо у таких кримінальних справах особу не знайшли за півтора року, то закривати їх не будемо.».