Головна Новини У Перспективному плані до Тернопільської ОТГ зможуть долучитися декілька населених пунктів

У Перспективному плані до Тернопільської ОТГ зможуть долучитися декілька населених пунктів

Тернопіль разом з декількома населеними пунктами зможе створити власну об’єднану територіальну громаду. Відповідне рішення прийняли депутати на сесії обласної ради.  Зокрема, у рішенні ідеться про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад з центром у м.Тернопіль та селами Кобзарівка, Малашівці, Чернихів, Курівці.

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначає, що процес об’єднання є добровільним. У свою чергу Тернопільська міська рада робитиме усе, щоб зробити об’єднану громаду з центром у Тернополі комфортною для життя мешканців та гостей міста.

«Утворення громад повинно бути економічно обгрунтоване, – пояснює Леонід Бицюра. – Насамперед, це питання стосується, чи зможуть громади взяти на себе всі видатки, які передбачає держава, зокрема фінансування закладів освіти, медичної галузі та пільг, утримання управлінь, сервісних центрів тощо. Ми готові з нашими партнерами по об’єднаній громаді створити філії ЦНАПів та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії та влаштувати пожежні станції. В Оновленому Статуті громади та угодах готові відобразити закріплення доходів за територіями сіл та додаткове фінансування розвитку населених пунктів. А всі мешканці громади зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати якісні медичні та освітні послуги, пільгові рецепти тощо».

Обласний центр шукає порозуміння в переговорах. Незважаючи на непросту ситуацію в країні, Тернопіль демонструє розвиток. З огляду на бюджет в 2,5 млрд., місто щорічно вкладає понад 250 млн. в розвиток власної інфраструктури. Тернопіль – партнер програм Європейського союзу, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, фонду чистих технологій, фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), завдяки яким розпочато проекти з тепломодернізації, реконструкції системи тепло- та водопостачання загальною вартістю 2,2 млрд.грн. Така велика кількість партнерів свідчить про високий рейтинг довіри до Тернополя на міжнародному рівні. І робота в цьому напрямку буде продовжуватися