Головна Новини “У нього точно був COVID-19”, – вдова лікаря Венжиновича

“У нього точно був COVID-19”, – вдова лікаря Венжиновича

Кількість випадків зараження коронавірусом в Україні підскочила в кінці літа. І тяжкі наслідки цього почали відчувати на собі невеликі міста, такі як Стебник на заході країни, де лікар Наталія Стецик спостерігає за напливом пацієнтом з тривогою і болем.

“Ситуація неймовірно складна. Нам катастрофічно не вистачає лікарів. Нам дуже тяжко навіть оглянути всіх пацієнтів”, – сказала вона журналістам Associated Press.

Її лікарня розрахована на розміщення 100 пацієнтів. Але заклад вже працює за межею можливостей, лікуючи 106 пацієнтів з COVID-19. На початку пандемії квола система охорони здоров’я України ледве справлялася зі спалахами. Тож в березні уряд запровадив жорсткий карантин, щоб лікарні не перевантажувалися.

Впродовж літа кількість щоденних випадків зараження дещо скоротилася. Але в кінці серпня уряд знову закрив кордони України на місяць через різкий спалах. Та попри всі заходи, кількість щоденних позитивних результатів тестів на коронавірус досягла піку в 4661 в перший тиждень жовтня. Загалом, за минулий місяць кількість заражених COVID-19 в країні майже подвоїлася, переваливши за 234 тисячі.

“Кількість пацієнтів зростає, а частка тих, чий стан дуже тяжкий, збільшується. Вірус став більш агресивним. З ним тало важче впоратися”, – сказала Стецик.

Вона додала, що багатьом з тих, хто потрапив до лікарні в тяжкому стані, ледве за 30 років. І збільшення таких пацієнтів вимагає більшої кількості дорогих ліків. Стецик переконана, що схожа ситуація склалася по всій Україні. У лікарень закінчується фінансування для закупівлі препаратів, тому пацієнти змушені купувати все самостійно.

У ВООЗ прогнозують, що зростання кількості щоденних випадків в Україні може продовжитися і досягти 7-9 тисяч. Київ хоче уникнути нового жорсткого карантину. Але чиновники визнають, що зростання кількості заражених може зробити такий радикальний крок необхідним. До цього часу уряд прагнув дотримуватися більш гнучкого підходу, щоб звести до мінімуму економічну шкоду, поділивши країну на різні зони залежно від масштабів поширення COVID-19.

Видання пише, що офіційна статистика в Україні говорить про загибель 132 медиків від коронавірусу. Хоча ця цифра не включає людей, у яких були всі типові симптоми COVID-19, але тести показали негативний результат. Одним з таких лікарів став 51-річний Іван Венжинович з Почаєва, який ще в травні розповідав Associated Press про ситуацію в Україні.

Минулого тижня Венжинович помер від запалення обох легень, яке, на думку його колег, було спричинене коронавірусом. Хоча тест показав негативний результат.

“У нього точно був COVID-19. Серед медичних працівників багато заражених. Випадки одних підтверджені, а інших – ні”, – сказала вдова Венжиновича Ірина, яка працює лікарем в тій же лікарні.

Уряд виплачує сім’ям загиблих медиків 56 тисяч доларів в разі смерті від коронавірусу. Але Ірина не отримала ці гроші, тому що тест її чоловіка був негативним. Медики хочуть, щоб уряд знову запровадив жорсткий карантин, оскільки ресурси системи охорони здоров’я майже вичерпані.

“Цілком можливо, що Україні доведеться повернутися до жорстокого карантину, як навесні. Кількість пацієнтів справді велика”, – сказав хірург Андрій Глошовський, який працює в лікарні у Стебнику. В ситуації він звинувачує недбалість українського суспільства.

“Людям байдуже. І мені шкода, що цифри їх не вражають”, – сказав хірург.

Глошовський сказав, що йому теж довелося взятися за лікування хворих на COVID-19, тому що персоналу не вистачає. Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов знає, що нестача лікарів і медсестер – це велика проблема.

“Ми можемо збільшити можливості лікарень й покращити забезпечення киснем. Але нам все одно буде не вистачати лікарів. У кожної системи є свої межі”, – сказав він.

Степанов зауважив, що жорсткий карантин стане тяжким ударом по й без того ослаблій економіці. Однак, міністр допустив, що уряду цілком можливо все ж доведеться це зробити. У лікарні Стебника деякі пацієнти зізнаються, що усвідомили загрозу коронавірусу лише після того, як захворіли.

“Я не вірила у його існування, поки сама не заразилася. Коли я потрапила сюди, то побачила, що люди масово хворіють”, – розповіла 43-річна Наталія Бобяк.

Коронавірус і карантин  в Україні: що відомо

  • В Україні станом на ранок 8 жовтня зареєстровано 244 тис. 734 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 4 тис. 690 летальних, 108 тис. 233 пацієнта одужали. За добу зафіксовано 5 тис. 397 нових випадків.
  • У Кабміні також виключають черговий локдаун в Україні через пандемію коронавірусу і переконують: місцеві вибори теж переносити не будуть. І це все прозвучало на тлі інформації про новий антирекорд інфікованих коронавірусом в Україні.
  • Місцеві вибори відбудуться по всій Україні, навіть у регіонах, які віднесені до “червоної” зони епідемічної небезпеки. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він нагадав, що всі правила проведення виборів в умовах адаптивного карантину були затверджені відповідною постановою Кабміну.