Головна Новини У Мінкульті ще не визначилися що робити з Почаївською Лаврою

У Мінкульті ще не визначилися що робити з Почаївською Лаврою

У Міністерстві культури та інформаційної політики ще не думали над тим, як вирішити суперечку щодо Почаївської лаври, адже на неї претендують кілька конфесій, повідомив очільник відомства Олександр Ткаченко в інтерв’ю LIGA.net. Водночас у Мінкульті бачать можливість проведення богослужінь різними церквами на одній території.

«Ми ще не думали. Давайте спочатку розв’яжемо питання з власністю. Надалі мають ухвалюватися виважені рішення, в який спосіб там можуть відбуватися служіння: чи то оренда, чи то тимчасові угоди», – сказав Ткаченко.

Міністр навів приклад Києво-Печерської лаври. За словами Ткаченка, на її території у святкові дні проводить богослужіння Православна церква України, а внизу продовжує служіння УПЦ МП.

Очільник відомства зазначив, що не всі церкви, якій підпорядковуються УПЦ МП, належать Московському патріархату. Зокрема, вони можуть бути приватними, перебувати у власності релігійних організацій, в оренді та користування органів влади. Переважна кількість церков УПЦ МП, за словами Ткаченка, є власністю місцевих органів влади.

Глава Мінкульту заявив, що Почаївську лавру передали УПЦ МП в користування, але, лише на використання однієї частини лаври, Кременецького заповідника, завершується угода. Основа Почаївської лаври, за словами Ткаченка, є за угодою з Кабміном в користуванні на 49 чи 50 років, і термін спливає ще нескоро.

Міністр розповів, що у Кременецькому заповіднику відбувається «та сама картина, що і в Києві»: священник нібито забрав ключі й перешкоджає Мінкульту повернути цю церкву у власність держави.