Головна Новини У листопаді в області вже зареєстрували більше 200 випадків кору

У листопаді в області вже зареєстрували більше 200 випадків кору

За 10 місяців цього року в області зареєстрували 2062 випадки захворювання на кір. З них 1320 – серед дітей. Найвищою захворюваність була у жовтні – 284 випадки. Та за 6 днів листопада вже встановили 208 первинних діагнозів цієї хвороби. Епідеміологи відзначають, що захворюваність на кір зростає і наступні місяці буде захворіє ще більше людей.

«За 10 місяців у Тернополі був 131 випадок кору серед дорослих та 156 – серед дітей до 18 років, – повідомила Богдана Козяр, лікар-епідеміолог тернопільського міського відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України». – Серед дітей 15 випадків зареєстровано у віці до року, від 1 до 4 років – 48 дітей захворіло, від 5 до 9 років – 44, від 10 до 14 – 31 і від 15 до 17 – 18 дітей. З початку року у місті було шість спалахів. У 24-ій школі ще до літніх канікул, і тепер там зареєстровано 5 випадків кору. До 12 листопада у школі діє вогнище. У шостій школі спалах вже закінчився, там було 4 випадки. Також були спалахи у медичному і технічному університетах. У ВПУ сфери послуг і туризму зареєстровали 9 випадків, там вогнище діятиме до 23 листопада. У цих закладах проводяться відповідні обмежувальні заходи: дітей оглядає лікар на 1 і 8 день, а медсестра – щоденно, виявляються хворі і відсторонюються від навчання. Зараз ще вивчаємо ситуацію по ПТУ дизайну, де є чотири випадки захворювання. Учні заразилися від сусіда по кімнаті у гуртожитку.».

При захворюванні на кір людина переносить три її стадії, які характеризуються високою температурою, сухим кашлем та висипаннями. Неускладнене захворювання може тривати 8-10 днів. Та кір небезпечний саме ускладненнями: пневмонією, енцифалітом та іншими важкими недугами. І медики наголошують, що попередити його можна тільки якщо дитина має щеплення проти кору.

«Попередити виникнення хвороби у здорових дітей може тільки вчасна вакцинація, – говорить Ольга Дивоняк, завідуюча інфекційним відділенням міської дитячої комунальної лікарні. – Незважаючи на те, що в області і в Україні триває епідемія кору, вакцинувати дітей потрібно. Це єдиний метод, яким ви можете захистити свою дитину від хвороби. Неускладнений перебіг кору займає 8-10 днів, але витримати 7-8 днів високої температури, яка важко коригується, виснажливий, надокучливий кашель, який не дає спати, важко і дитині, і батькам. Тому кажу, що профілактика кору – вчасне щеплення. Специфічного лікування кору немає, противірусних препаратів немає, тому прошу зважити всі за і проти тому, що багато необ’єктивних відмов від вакцинації. За 10 місяців 2018 року у нас в лікарні проліковано 248 дітей, превалювали діти із сільської місцевості – 155, 93 було з Тернополя. Найбільше проліковано дітей із Збаразького, Підволочиського і Тернопільського районів. Якщо у попередні місяці лідерами по захворюваності на кір були Збаразький, Борщівський, Требовлянський, Бучацький райони, то зараз найвища захворюваність реєструється у Тернопільському, Кременецькому і Заліщицькому районах.».

За даними МОЗ з початку року на кір в Україні захворіло 36 тисяч 455 людей. З них 14 111 –дорослі  та 22 344 – діти. Від ускладнень кору в Україні померло 15 людей: 11 – дітей та 4 – дорослих. Тернопільська область сьогодні на п’ятому місці у державі по кількості хворих на кір.