Головна Новини У Кременці проголошено вирок винуватцю смертельної аварії

У Кременці проголошено вирок винуватцю смертельної аварії

30 тис. грн. дав на похорон водій матері загиблого сина

Навіть смертельні дорожні аварії криміналісти кваліфікують злочином, скоєним з необережності. Однак із цим не завжди можна погодитися. Хоча стали історією часи, коли автомобілів було досить мало, й вони розвивали швидкість до 80 км/год, та варто пам’ятати, що перевага «залізного коня» не лише у міцності та швидкості, а й у силі удару: адже він на ходу, мов пір’ячко, змітає людину зі свого шляху.  

Годинник життя зупинився на світанку

Жахлива аварія сталася під ранок наприкінці липня 2018 р. Тоді о 4 год. 50 хв. назавжди зупинилася стрілка годинника для 32-річного жителя із с. Новостав, що на Шумщині. Лише на пару днів приїхав він до Кременця і тут знайшов свою смерть.

Зі слів двох очевидців, трохи за північ вони зустріли потерпілого неподалік місцевого ПТУ і разом пішли прогулятися старовинними вуличками. Шумчанин ішов позаду тротуаром, тримаючи у руках пляшку пива. Уздовж узбіччя горіли ліхтарі, створюючи романтичну атмосферу. І чоловік, трохи хильнувши зайвого, вийшов на дорогу, проте на момент дорожньої пригоди перебував на пішохідному переході.

І саме тут підступно зі спини його збив водій «Жигулів» – «сімки». Молодик також був налаштований романтично, оскільки цілу ніч катався зі своєю знайомою. Щоправда, зі слів жіночки, десь о 1-ій ночі вони приїхали на берег ставу в с. Іква, перед цим її кавалер затоварився вином та безалкогольним напоєм. Біля ставу зустріли знайомих і сіли разом випивати. Молодичка зізнається, що вже на той час перебувала у стані алкогольного сп’яніння, потім ще випила. Але при цьому запевняє, що її супутник вживав лише безалкогольний напій. Добряче начаркувавшись, приблизно о 4-ій ранку нарешті сіли в «Жигулі» та поїхали у бік Кременця. До смертельної зустрічі залишалося 50 хв.

Випив, аби зняти стрес!

Дорогою додому водій був неуважним, більше дивився на свою пасажирку, ніж на дорогу. Він навіть не зауважив, що несеться вулицями рідного міста не з дозволеними 50 км/год, а продовжував гнати десь 75 – під 80 км/год!

Не дивно, що неподалік пожежної частини на вул. 107 Кременецької дивізії легковажно виїхав на зустрічну смугу, де в цей момент на переході перебував потерпілий. Водій просто змів зі шляху чоловіка. Зупинився і разом із супутницею підійшов до закривавленого тіла. Від побаченого в жінки стався шок. Адже незнайомцю, на жаль, уже б жодний лікар не допоміг: отримані травми були смертельними. І це при тому, як згодом у своїх показах наголосить рятувальник, який першим підбіг до місця трагедії, звуки гальмування він чув, а погода була суха, без опадів чи туману.

Отож саме рятувальник викликав «швидку» та поліцію. Винуватець трагедії трохи постояв поруч, намагаючись не дивитися на тіло чоловіка, а потім повернувся до свого автомобіля і випив вина: мовляв, знімав стрес!

Зрештою, саме так він стверджував у суді! Мовляв, тому, коли приїхали правоохоронці, вони й констатували, що водій скоїв аварію у стані алкогольного сп’яніння. Зроблений годину потому аналіз крові підтвердив, що молодик перебував у стані алкогольного сп’яніння середнього ступеня.

До речі, потерпілий взагалі був у сильному алкогольному сп’янінні, але ж він не перебував за кермом!

Перед Фемідою мати вступилася за горе-водія

Проте, як відомо, визнати винним може лише суд. Отож понад два роки минуло, поки нарешті слідство й Кременецький районний суд поставили крапку в цій справі! Хоча ця крапка може перетворитися на три крапки.

Судіть самі, суд не тільки повірив словам п’яненької пасажирки ВАЗ-2107 та самого водія, а навіть у вироку зазначив: «У судовому засіданні не знайшло підтвердження…Керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, оскільки достатніх доказів з цього приводу не надала сторона обвинувачення та інші учасники провадження». Тобто що факт наявності алкоголю в крові лише підтверджує перебування водія у стані алкогольного сп’яніння середнього ступеня! Тобто районний суд визнав, що на час ДТП водій був тверезим! Зазначу: дорожня аварія зі смертельним наслідком (ч.2 ст. 286 КК України) хоча й кваліфікується як злочин з необережності, але є тяжким злочином, за який передбачено від 3 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на аналогічні терміни або без такого. Відтак перебування за кермом у стані сп’яніння значно обтяжує провину!

Утім у суді потерпілий повністю визнав провину, вибачився перед матір’ю загиблого і навіть вказав, що оплатив похорон вбитої ним людини, виділивши 30 тис. грн! Згорьована жінка зізналася, що водій допоміг їй матеріально та пообіцяв надалі допомагати, а тому попросила суд не позбавляти волі «вбивцю на колесах»!

І суд зважив на слова потерпілої, призначивши 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки сідати за кермо. Однак основне покарання змінив трирічним іспитовим терміном з покладанням обов’язків періодично реєструватися в органах із питань пробації та без дозволу не міняти місця проживання, роботи або навчання.

…Читаєш такі вироки і думаєш: але водій свідомо знехтував Правилами дорожнього руху – значно перевищив швидкість, не слідкував за дорогою, виїхав на зустрічну смугу, відтак позбавив життя молоду людину. Навряд чи до кінця усвідомивши тяжкість скоєного, він і надалі житиме звичним життям. А як зустрічати світанки матері загиблого? Вклякати на могилі сина і кликати собі смерть?

Марина Криниця