Головна Новини У Збаражі відкрили перший в Україні клас альтернативних джерел енергії

У Збаражі відкрили перший в Україні клас альтернативних джерел енергії

У Збаражі відкрили перший в Україні клас альтернативних джерел енергії. Його облаштували в коледжі з посиленою військовою підготовкою. Про це розповів Суспільному розповів керівник навчального закладу Вадим Ластовицький.

За його словами, це клас, де курсанти вчитимуться, як зокрема працювати з джерелами сонячної енергії. Для цього там встановили обладнання вартістю понад 2 мільйони гривень – це грантові гроші, повідомляє Суспільне

Заняття проводить викладач інформаційних технологій Андрій Пастернак. На прикладі макета житлового будинку він розповідає курсантам, як використовують енергія вітру:

“Коли спрацьовує вітророгенератор, енергія, яку він спрямовує автоматично йде споживання електричної енергії. Коли в нас електрична енергія спрямована на сонячну панель, проходить взаємодія і накопичення енергії до житлового будинку. Елементи, які сонце передає на сонячну панель, автоматично передаються в будинок і передається енергоживлення до будинку”.

Роман Паламарчук – один з дванадцяти курсантів, які навчаються в цьому класі.

“Мене це дуже цікавить, тому що я собі в майбутньому побудую будинок, встановлю альтернативні джерела енергії. Це мені дозволить зекономити багато грошей”.

Курсантка коледжу Яна Касарда каже, хоче працювати у сфері альтернативної енергетики:

“Ця спеціальність цікава тим, що на сьогоднішній день альтернативні джерела енергії широко розвинені в усьому світі і за цим майбутнє. Для мене особисто це є працевлаштування у компаніях по проектуванні та реалізації альтернативних джерел енергії”.

За словами керівника коледжу Вадима Ластовицького, клас альтернативних джерел енергії обладнали за кошти міжнародного гранту. Гроші виділили за польським проєктом “Школа доброї енергії”.

“Наші викладачі мали змогу пройти курс навчання в Польщі. Це завдяки тому, що ми змогли виграти грант та отримати відповідне обладнання. І на сьогоднішній день ми є першими в Україні, хто створив навчально-практичний центр альтернативних джерел живлення”, – каже Ластовицький.

Ще один проєкт, який вдалося реалізувати за гроші “Школи доброї енергії” – встановлення в коледжі сонячних колекторів, каже Андрій Пастерна. За його словами, це зробили в 2018 році.

“На даний час в нашому коледжі встановлено станції для підігріву гарячої води, як в адміністративному корпусі у їдальні, де завдяки цьому їдальня отримує безпосередньо гарячу, так і в гуртожитку, де понад 300 курсантів користуються гарячою водою, нагрітою з допомогою енергії сонця”, – каже Пастерна.

Як впроваджують у закладі проєкти з енергозбереження, приїхали подивитися представники країн Великої сімки. Вони взяли участь у відкритті класу альтернативних джерел енергії.