Головна Новини У Залізцях надгробки, що були використані як сходи до поліклініки, повернули на...

У Залізцях надгробки, що були використані як сходи до поліклініки, повернули на їхнє історичне місце

“Команда нашої Залозецької селищної ради спрацювала на відмінно! Надгробки забрані і повернуті на своє історичне і справедливе місце! В недалекому майбутньому будуть зроблені нові сходи в поліклініку. Цю нелегку “естафету” вже безпосередньо передаємо лікарні!
Майбутнє робимо разом! Скоро, сподіваємося, й інші об’єкти культурної спадщини засіяють у всій красі!”, – пишуть на сторінці Залозецький краєзнавчий музей. Zaliztsi museum of local lore

Нагадємо, нещодавно виконкомом Залозецької селищної ради було прийняте рішення про впорядкування об’єктів культурної спадщини на території Залізців та в околицях. В першу чергу, слід врятувати і привести в належний вигляд існуючі об’єкти, які із різних (як суттєвих, так і маловагомих) причин були поза увагою в минулому. Одними із таких є пам’ятки єврейської культури Залізців. Зокрема, це мацеви із кладовища, які в радянський період були використанні як будівельний матеріал і порозкидані територією цілого селища. Відповідно із домовленостями між Залозецькою селищною радою та еврейською громадою в особі представника організації “Оелей Цадикім” Меїр Габай Ісраель розпочато демонтаж сходів біля поліклініки. Кураторами проекту є: Василь Ільчишин, Григорій Аршинов, Сергій Марцінко.
Сьогодні практично весь чоловічий колектив Залозецької селищної ради, включно із головою – Фесиком Любомиром, потрудилися на славу! Половину надгробків демонтовано та відвезено на їх історичне місце!До слова, Залізці – одне із небагатьох містечок Галичини, де збереглись унікальні пам’ятки минулих епох і які водночас потребують уваги. На наступному тижні селищною радою заплановано відновлення фігури святого Івана Богослова, яка стоїть в полі за містечком, а також приведення до ладу замку, бункера І світової війни та ряду інших важливих об’єктів. Нагадуємо, що минулого року завдяки домовленостям між Залозецькою селищною радою та
Благодійним фондом “Пам”ять і любов” було розчищено територію костелу Святого Антонія, який є однією із туристичних родзинок славного містечка Залізці!