Головна Новини У Держбюджеті-2019 передбачені кошти на покращення первинної медицини та ремонт доріг на...

У Держбюджеті-2019 передбачені кошти на покращення первинної медицини та ремонт доріг на Тернопільщині

Сьогодні, 23 листопада, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект Держбюджету на 2019 рік.

Перед цим до документа вносили багато правок, останні два місяці їх постійно узгоджували. Остаточний варіант ухваленого закону поки що не доступний, повідомляє сайт ТСН

За ухвалення закону у другому читанні проголосували 239 депутатів, а за прийняття в цілому — 241 парламентарій при мінімально необхідній кількості у 226 голосів.

Проект держбюджету-2019 після першого читання передбачав доходи держбюджету в сумі 1 трлн 8 млрд 375 млн 99,7 тис. грн, у тому числі Нацбанк повинен буде перерахувати 45,6 млрд грн. Видатки – 1 трлн 94 млрд 368 млн 288,1 тис. грн. Граничний обсяг дефіциту держбюджету – 89 млрд 989 млн 320 тис. грн. 40% піде на погашення кредитів та виплату боргів.

Прожитковий мінімум становитиме: від 1 січня – 1853 грн, від 1 липня – 1936 грн, від 1 грудня – 2027 грн.

Мінімальну зарплату від 1 січня хочуть підвищити до 4173 грн, у погодинному розмірі – до 25,13 грн. Також передбачили індексацію зарплат бюджетникам на рівні 9,4% порівняно з 2018 роком.

” У Мінфіні відповіли Рахунковій палаті на заяву про недостатній обсяг коштів на зарплати й пенсії У Мінфіні відповіли Рахунковій палаті на заяву про недостатній обсяг коштів на зарплати й пенсії Проект бюджету на 2019 рік передбачає достатній обсяг коштів для зарплат і пенсій, зокрема з урахуванням індексації розміру пенсій від 1 березня 2019 року, підвищення пенсій військовослужбовцям, зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати – всього 166,5 млрд грн, що на 27,2 млрд грн більше, ніж 2018 року”, – зазначили раніше у Мінфіні.

Планують збільшити витрати на оборону. На цей сектор передбачено виділити 209,5 млрд грн.

92,3 млрд грн – на систему охорони здоров’я. Заклали кошти на реалізацію пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та Києві.

Від 1 квітня 2019 року через Національну службу здоров’я України здійснюватиметься: відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань; пілотний проект з реалізації державних гарантій медобслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області на умовах співфінансування з місцевих бюджетів.

Із державного дорожнього фонду кошти направлять на ремонт трас Львів – Тернопіль – Умань, Біла Церква – Одеса – Миколаїв – Херсон, Одеса – Рені, Харків – Лозова – Павлоград, Запоріжжя – Маріуполь, Миколаїв – Кропивницький, а також на облаштування Північного об’їзду міста Рівного.

Освіта, згідно з проектом закону, може отримати 242,1 млрд грн. 1 млрд грн розраховують виділити на реформу “Нової української школи”.

Фінансування профтехосвіти у закладах, які не є окремими юридичними особами, а підпорядковані інститутам, університетам та академіям без статусу національних, відбуватиметься з обласних бюджетів. Відповідно навчальні заклади передадуть із державної в комунальну власність.