Головна Новини У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ, контактних людей вакцинували

У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ, контактних людей вакцинували

У Ланівцях на Тернопільщині в корови виявили сказ. Про це повідомив під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії начальник Лановецького управління Держпродспоживслужби Олександр Міняйло.

За його словами, збудник сказу в тварини лабораторно підтвердили 28 серпня, пише Суспільне.

У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ

Олександр Міняйло, начальник Лановецького управління Держпродспоживслужби. Суспільне Тернопіль

“З чого почалося? Тварина відмовилася від корму, пропав удій, проблеми травлення і пригнічення, потім, буквально до доби з’являється слинотеча і безупинне ревіння. Агресія, тварина падала, вставала, головою впиралася в ґрунт. І в такому стані на третю добу згинула”.

Олександр Міняйло каже, ймовірно, свійська тварина заразилася сказом від рудої лисиці. Контактними особами, за його словами, є чотири людини. Їх уже провакцинували.

У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ

Засідання протиепізоотичної комісії. Суспільне Тернопіль

Епідеміолог обласного Центру контролю хвороб Володимир Паничев розповів, за станом на 30 серпня цьогоріч в області зафіксували 14 випадків сказу серед тварин.

“Від цих тварин інфікувалися два десятки людей. Чому звучить Лановецький район? На жаль, приблизно половина всіх подій, які вимагають певних заходів щодо людей, на рівні 47%, стосується Лановецької ТГ”.

У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ

Володимир Паничев, епідеміолог обласного Центру контролю хвороб. Суспільне Тернопіль

Володимир Паничев говорить, лікування контактних осіб фінансує держава.

“На сьогодні заклади охорони здоров’я з метою профілактичного лікування використали 1 мільйон 710 тисяч гривень. Якщо рахувати з гуманітарною допомогою – 2 мільйони 100 тисяч. Можна очікувати, що до кінця року ці витрати зростуть”.

Загалом за вісім місяців цього року на Лановеччині зареєстрували чотири випадки сказу, розповів начальник обласного управління Держпродспоживслужби Ігор Рогальський.

У громаді на Тернопільщині корова захворіла на сказ

Ігор Рогальський, начальник обласного управління Держпродспоживслужби. Суспільне Тернопіль

“Прийняли рішення, щоби єгерська служба контролювала популяцію лисиць. Кількість тварин на сьогодні зросла у зв’язку з тим, що не було проведено санітарного відстрілу в кінці лютого, оскільки почався воєнний стан, почалася війна, і полювання зараз заборонено. Заборонено відстрілювати й тих тварин, які можуть переносити сказ. Треба посилити роботу серед територіальних громад, щоб активніше вакцинували тварин у домашньому господарстві”, – каже начальник обласного управління Держпродспоживслужби.

Вакцинувати тварин у ветеринарних службах області можна безкоштовно. На сьогодні вакцин є достатньо, повідомив Ігор Рогальський.