Головна Новини У видавництві прокоментували скандал навколо твору в хрестоматії

У видавництві прокоментували скандал навколо твору в хрестоматії

Змушений був прочитати відгуки щодо публікації в хрестоматії нашого видавництва оповідання Тані Малярчук «Цвєтка і її я». Прикро. Наче повернувся в радянські часи. Лише одні гасла замінили іншими. А висновок один: НЕ МОЖНА.

Не можна знати правду про себе, про світ. А особливо — якщо ти молода людина. Ти така вразлива, а життя таке брудне. Потерпай наодинці від своїх страхів, сумнівів, незвичних бажань. Страждай, як ми страждали.

Ви справді вважаєте, що гарне виховання має бути таким? Мистецтву вже тисячоліття. А чимало людей так і не навчилися розуміти його.

Вас образило оповідання Тані Малярчук? Так давайте заборонимо античних авторів, наприклад Сапфо, Овідія, бо вони теж небезгрішні. Нікого не обурює, що з програми в програму із зарубіжної літератури ставлять роман Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея»? А там чимало «полуничок». Я вже не кажу про образотворче мистецтво. Боже мій, там стільки еротики! Геть його, зав’язати юнакам та юнкам очі!

Звичайно, було б не погано, якби наші діти, перетворившись на кокон, вилітали в доросле життя прекрасними метеликами. Але хто знає, що відбувається в коконі? Саме про це і спробувала розповісти мовою сучасної літератури Таня Малярчук. Підкреслюю, мовою сучасної літератури.

Прочитайте цей твір. Можливо, він вам не сподобається, особливо, коли ви звикли до евфемізмів. Можливо, він викличе у вас деякі роздуми. Можливо, ви дещо зрозумієте в собі, у своїх дітях.

У нашій країні й дотепер мало літератури для підлітків і про підлітків. Часто така література дуже нещира. Але це вже тема іншого висловлювання.

Таня Малярчук намагається писати щиро. Хоча, переконаний, це не завжди легко.

І наостанок. Твори Тані Малярчук було запропоновано для читання в 11 класі за програмою профільного рівня, авторами якої були: М. Г. Жулинський — академік НАН України, доктор філологічних наук, професор, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України; Г. Ф. Семенюк — доктор філологічних наук, професор, директор Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Р. В. Мовчан, М. М. Сулима — доктори філологічних наук; Н. В. Левчик, М. П. Бондар, О. А. Камінчук — кандидати філологічних наук; В. І. Цимбалюк — кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України.

Люди, як ви бачите, авторитетні та поважні. Однак твори Тані Малярчук вони рекомендували. Бо побачили в них зовсім не те, що вразило дописувачку у Facebook. А побачили історію і сповідь про складний шлях дорослішання, про родинні стосунки, про любов і відчуження близьких людей.