Головна Новини У Бучачі “майстрували” місто

У Бучачі “майстрували” місто

Щороку невелике містечко на Тернопільщині дивує країну потужними громадськими ініціативами. Цього року протягом чотирьох днів у Бучачі тривав масштабний та перспективний урбаністично-культурний проект «Майстерня міста». З 17 по 20 червня у Міському сквері тривали зустрічі з громадськими активістами та представниками влади, обговорення, презентації проектів, майстер-класи та інші заходи, спрямовані на вирішення актуальних проблем Бучача.

Основною метою «Майстерні» було покращити співпрацю та підвищити ефективність взаємодії громадських організацій та ініціатив, митців, ремісників, активістів та міської влади. Основний акцент ставився на залученні мешканців до розвитку свого міста, вирішення його проблем. Під час роботи майстерні було створено своєрідний майданчик при взаємодії громадських організацій і бучачан із владою, де кожен бажаючий мав змогу висловити свою думку, щодо актуальних питань міста.

Так, протягом чотирьох днів заходу відбулося понад десять презентацій проекту, стільки ж обговорень, зустрічей з місцевою владою у форматі «без краваток» (зокрема з мером міста Йосипом Мосціпаном та головою районної державної адміністрації – Віталієм Фреяком), настільних ігор та майстер-класів. По завершенню проекту місцеві активісти склали план ініціатив для реалізації та подальшого обговорення.

Мирослав Ліщинський, заступник керівника ГО «Бучач-АРТ» поділився своїми враженнями від проведеного заходу:«Для мене цей захід став знаковим. Чергове підтвердження, що в силі міста зробити себе в рази кращим. Волонтерка з Корпусу Миру Керолайн Кауфман приїхала до Бучача працювати вчителькою англійської мови. Її надихнуло місто і, на жаль, вразило реальною ситуацією. Вона хоче, щоб місто було чисте, для цього пропонує дії і зразу береться їх реалізовувати. Час ховати голову закінчився».

Варто зазначити, що позитивні відгуки лунали абсолютно від усіх, хто знайшов час та можливість приєднатися до проекту. Люди охоче долучалися до обговорення проектів, пропонували свої ідеї та зголошувалися допомагати в ініціативах, що найбільше припали до душі. І це вкотре доказує, що «місто починається із кожного з нас», люди прагнуть долучатися до роботи над своїм спільним домом, потребують обговорень, варто лише дати їм поштовх.

«Майстерні міста» проведена у рамках роботи проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», який реалізовують ГО «Бучач-АРТ» (керівник – Віктор Гребеньовський), Бучацька міська рада та німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH».

Слід зазначити, що з-поміж 63 міст, які подали заявку на участь у проекті, лише 5 із них отримали часткове, або повне фінансування на проведення. І лише бучацькі активісти вирішили, що кошти (яких, на жаль, місто не отримало) не повинні ставати на шляху до покращення та встановлення комунікації між жителями та владою, а тому влаштували «Майстерню міста» власними силами.

Тетяна Іваніцька