Головна Новини У Бучачі віднайшли могилу матері нобелівського лауреата

У Бучачі віднайшли могилу матері нобелівського лауреата

За інформацією, опублікованою на сторінці експедиційної групи “Організації з дослідження єврейської спадщини Галичини та Буковини”, декілька днів тому під час робіт з оновлення, на єврейському цвинтарі Бучача на Тернопільщині, було виявлено могилу матері Шмуеля Йосефа Агнона – Естер Чачкес (Фарб).

Захоплююче відкриття було зроблено як частину дослідження та документації проекту “Організації з дослідження єврейської спадщини Галичини та Буковини”, яка організовує щорічну експедицію, і зараз працює в Бучач і. Eстер Чачкес, донька Єгуди Фарб Ха-Коен померла у 1909 році, менше року після того, як її син Шмуель Йосеф залишив Бучач та подався до Палестини. Агнон не був присутнім на похороні своєї матері, що відобразилось на ньому та його творчості протягом багатьох років. У 1913 році, коли він знову відвідав своє рідне місто, вперше відвідав могилу своє матері.

Нагробна плита Eстер Чачкес знаходиться в південно-східній частині нової секції єврейського кладовища Бучач а, за двадцять метрів від могили її чоловіка, Шломо Мордехая Чачкеса, який помер у 1913 році.

Наразі невідомо хто написав напис на надгробку Естер Чачкес, але відомо що на плиті батька Агнон розмістив власний текст, приурочений батьку.

פנ מ אסתר טשאטשקיס
בת הישיש המופלג מו”ה
יהודה פארב הכהן ני
נולדה בצום אסתר התרכו
ונפטרה בי”א ניסן התרסט
ארבעים ושלש ימי שנותיה
ספדו וקוננו לימי עלומיה
תמימה היתה זכה וישרה
רבה חן ויעלה תפארה
בארה צדקה דרכה נתינה
רחמה נפשות ברוח נדיבה
ילדיה חינכה בכשרון תבונה
הוריה אהבה תורה ואמונה
ותהי עקרת הבית כהלכה
דלים חננה אביונים תמכה
הלא לעד זכרה לברכה
תנצבה
Шмуель Йосеф Агнон єврейський письменник, виходець з Галичини. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1966. Перший з івритомовних та їдишомовних письменників володар цієї високої відзнаки.