Головна Новини У будинку на вулиці Лесі Українки проводили допити та тримали людей проти...

У будинку на вулиці Лесі Українки проводили допити та тримали людей проти їх волі

Легенди та перекази уже стали невід’ємними з нашим життям. У цьому і унікальність нашого міста.

Є у Чорткові дуже миловидна вулиця, осіли її дуже ошатні, цікаві будиночки. Шпилястими дашками вони здіймаються до неба, а деякі споруди просто подекуди нагадують пряничні будиночки. Ця вулиця носить ім’я Лесі Українки. Сама місцина там тиха, тільки коли не коли шкільний дзвіночок гімназії пробуджує гам та рух дітвори.

Проте у минулому вулиця має іншу історію, і читаючи її,  усе стає не таким веселим та безтурботним. У часи польського повстання, про яке вже раніше згадували у  історіях Чорткова, коїлись тут страшні та дуже непередбачувані справи. Місто охопили переслідування та страх.

Це було по-справжньому тяжке протистояння, у якому важливою була не лише сила, але й велика сила волі.

У одному із будинків, що знаходиться по вулиці Лесі Українки проводили допити та тримали людей не по своїй волі, що були хоч якось причетними до організації повстання.

Очевидці стверджують, що звідтіль доносились крики і сльози, адже подекуди там проводили знущання над людьми, щоб здобути таку потрібну інформацію для тодішніх верхів влади.

Зараз це гарний, привабливий будиночок, який хоче забути свою історію, наче страшний сон, заради світлого майбутнього свого міста та його жителів.

Як бачимо, Чортків має різні сторінки історії: як світлі та радісні, так темні та страшні. Проте у цьому і його унікальність, ми маємо поважати усе, що колись випало на долю міста, бо саме це наша історія і гордість. І тисячі людей, що гинули у ході різних подій – померли недарма, а за щастя теперішніх нас!

Оксана Шахова для Чортків.Онлайн