Головна Новини У Барни запропонували новий план формування об’єднаних громад

У Барни запропонували новий план формування об’єднаних громад

Перспективний план формування територій громад Тернопільської області оновили. Минулого року у грудні обласна рада затвердила перспективний план, поданий облдержадміністрацією, який включав 26 об’єднаних громад. Серед них були малочислені з кількістю населення понад дві тисячі і великі – до 30 тисяч населення. Цього року роботу над утворенням нових громад в адміністрації продовжили, щоб змінити адміністративно-територіальний устрій на всій території області. Що з того вийшло презентували 13 липня.

«Зараз маємо 26 громад, – каже Володимир Харченко, начальник управління містобудування та архітектури ТОДА. – 20 з них виявили бажання долучати до себе нові території. Загалом ми розробили перспективний план, який включає 49 громад з врахуванням 26 існуючих і утворюємо ще 23 нових. Беручи до уваги, що Лопушнянська і Почаївська громади об’єднуються, то фактично виходить 25 існуючих і 24 нові.».

20160713_0019

Розробники перспективного плану пропонують залишити без змін Васильковецьку, Підволочиську, Скалатську, Новосілівську, Іванівську, Золотниківську, Велокогаївську громади. Прийняти до складу нові населені пункти пропонують Озерянській, Мельнице-Подільській, Скала-Подільській, Золотопотіцькій, Гусятниській, Козлівській, Почаївській, Коропецькій, Скорівській, Теребовлянській, Микулинецькій, Заводській, Колиндянській, Білобожницькій, Шумській, Байковецькій громадам. Новими мають стати Тернопільська міська, Великобірківська, Великоглибочецька, Острівська, Чортківська, Нагірянська, Великодедеркальська, Заліщицька, Товстенська, Збаразька, Вишнівецька, Зборівська, Залозецька, Козівська, Кременецька, Лановецька, Монастириська, Підгаєцька, Бережанська, Борщівська, Бучацька, Трибухівська, Гримайлівська, Копичинецька, Хоростківська громади.

«Варіант перспективного плану, який ми пропонуємо – це наше бачення територіального поділу області, – говорить Володимир Харченко. – Основна ідея – це дати можливість кожній громаді області добровільно об’єднатися. Ми даємо пропозицію щодо об’єднання, але в рамках методики формування дієздатних громад з урахуванням наявного досвіду. Як показала практика, малочисельні громади мають проблеми з повноцінним функціонуванням і вирішенням нагальних питань. Назвати дієздатною громаду чисельністю 2,2 тисячі складно, оскільки для того, щоб громада мала школу на 300 учнів і садок на 150 дітей, необхідно приблизно 10 тисяч населення. Крім того громада повинна мати певну інфраструктури, бути компактною, мати зручну мережу доріг, а де їх нема, то проектувати і планувати їх. Виходячи з цього якраз і планувалася нова структура перспективного плану з утворення громад.».

Розробники розуміють, що це лише основа, яка буде ще змінюватися, хоча, зазначають, що на 90-95% перспективний план повинен бути саме таким.

«Цей перспективний план тільки проект, – говорить Олег Валов, заступник голови Тернопільської ТОДА. – Ми розуміємо, що в процесі він буде коректуватися, тому що його необхідно ще погодити з депутатами обласної ради, з головами фракцій, комісіями обласної ради. Але складали ми його, врахувавши відповідні інтереси громад. Проект будемо пропонувати на розгляд сесії облради, а потім – відстоювати у Міністерстві регіонального розвитку. Передбачаємо, що на 90-95% мав би бути таким, який є оскільки готували його фахівці відповідно до побажань громад та на основі методики, яку розробив Кабмін.».