Головна Новини Усвідомлював – буду потрібний десь у госпіталях, – лікар і співак з...

Усвідомлював – буду потрібний десь у госпіталях, – лікар і співак з Тернополя

Лікар, співак та композитор із Тернополя Юрій Футуйма одразу після повномасштабного вторгнення Росії став військовим медиком. Він розповів в ефірі Українського радіо Тернопіль, що навіть зараз встигає писати нові пісні. Присвячує їх боротьбі України з російськими окупантами.

За його словами, до військкомату він пішов добровільно, пише Суспільне

“Я лікар-хірург, маю двадцять років стажу абдомінального хірурга, проктолога, займаюся діабетами, лікуваннями ран при діабеті, які нічим не відрізняються від ран військових, отриманих від поранень. Розуміючи, що я маю такі знання, прийшов у військкомат. Усвідомлював – буду потрібний десь у госпіталях. Я думав, що мене відправлять лікарем, але якщо ти не офіцер, а за званням старший сержант, то можеш бути навіть фельдшером. І тому, ще документи не були підписані, а мене вже поставили фельдшером на передову. Але життя так склалося, що я потрапив до нас у тероборону. Там більше роль навчальна, потрібно навчити солдатів домедичної допомоги, і цим я зараз займаюся”, – каже Юрій Футуйма.

Усвідомлював – буду потрібний у госпіталях: лікар і співак з Тернополя Юрій Футуйма

Юрій Футуйма в ефірі Українського радіо Тернопіль. Суспільне Тернопіль

В умовах війни він також продовжує писати пісні. Із початку військової агресії створив п’ять пісень. Три з них на військову тематику та дві колядки.

“Я проводжу навчання для хлопців, які вже обстріляні, знають, що таке міни, кулі, бачили свого ворога в очі. Для них пісня є розрадою. Вони слухають їх, переписують, дякують, бо це та віддушина, яка їх заспокоює. І вони ще глибше починають розуміти, для чого вони перебувають на лінії фронту. Інколи люди, які приїжджають з війни у тил, багато чого просто не розуміють, бо різкий контраст. Є моменти, які їх трохи ранять”.

Усвідомлював – буду потрібний у госпіталях: лікар і співак з Тернополя Юрій Футуйма

На фронті. Фото: Юрій Футуйма

За словами співака, одна із нових пісень називається “Муруймо храм Добра”. Вона дає надію та віру в перемогу України. Слова до неї написав відомий український поет Вадим Крищенко.

“Ми познайомилися з ним по інтернету. Він абсолютно проста й відкрита людина. Вислав мені цілу збірку своїх поезій і сказав вибрати собі до душі. Але ті, які мені подобалося, уже були кимсь зайняті. І от якраз була ще одна, саме до нашого сьогодення. Я її прочитав і сказав, що потрібен приспів. Десь за добу він мені надіслав приспів. Я сів за фортепіано, це моя мелодія, а допомагав мій кум Михайло Гандзола. Він закінчив консерваторію і більше знає тих музичних моментів. Допоміг із приспівом, підказав, як там кожну нотку поставити. Обробку до цієї пісні робив хороший мій аранжувальник Юрій Майданик. Це усі мої друзі, яким я дав завдання, і вони добре з ним справилися”.

Усвідомлював – буду потрібний у госпіталях: лікар і співак з Тернополя Юрій Футуйма

Лікар і співак з Тернополя Юрій Футуйма. Фото: Юрій Футуйма

Чоловік каже, українська мова стала частиною війни Росії проти України, тому нашу солов’їну потрібно ще більше підтримувати й розвивати.

“Зараз, саме під час війни, треба робити все, щоби надалі не виникало таких питань. Куди не поїдеш, у Польщу, Німеччину, Італію, Іспанію, то там не виникає таких питань. Там є рідна мова і нікому не приходить в голову розмовляти російською. Де ви бачили російськомовного німця? Тому в нас і йде оця війна. Наші “великі” артисти на ходу зараз перевзуваються і стають українцями. Вони знімають з себе кокошники, деякі взагалі повиїжджали і їх не чути, просто пропали. До слова, я приїхав зі сходу, раніше нам постійно говорили, що там всі російськомовні. Та брехня це! Харківська область, Донецька, там, де я був, то всі люди розмовляють українською. Так, у них є суржик, але вони прекрасно її розуміють та розмовляють, особливо по селах, де ми квартирувалися. Діти приходили і говорили українською мовою”, – розповів Юрій Футуйма.