Головна Новини Уродженка Тернопільщини виголосила промову на врученні Нобелівської премії (Відео)

Уродженка Тернопільщини виголосила промову на врученні Нобелівської премії (Відео)

Як відомо, лауреати Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки були оголошені цього року. Переможцями стали польська письменниця Ольга Токарчук та австрійський письменник Пітер Хендке. 7 грудня Ольга Токарчук отримала нагороду, виголосивши хвилюючу промову з цього приводу, пише litakcent.com

У ній вона говорила про своє дитинство,  про необхідність створювати хороші оповіді та про актуальні проблеми. «Світ – це полотно, яку ми щодня тчемо на великих верстатах інформації, дискусій, фільмів, книг, пліток, анекдотів. Сьогодні сфера застосування цих верстатів величезна – завдяки Інтернету, майже кожен може брати участь у цьому процесі, відповідально або безвідповідально, з любов’ю чи ненавистю, на краще чи на гірше. Коли ця історія змінюється, змінюється і світ. У цьому сенсі світ складається із слів», – сказала Токарчук.

Також Ольга Токарчук наголосила на нашій спільній відповідальності: «Те, як ми думаємо про світ і, – можливо, ще важливіше, – як ми розповідаємо про нього, має величезне значення. Те, що трапляється і не обговорюється, замовчується – перестає існувати. Це факт, добре відомий не лише історикам, але й (і, мабуть, перш за все) політикам і тиранам. Той, хто тче історію – відповідальний за неї».

У своїй потужній промові, в якій Токарчук розповідала про появу оповіді від першої особи, її наслідки, множинність оповіді та роль літератури в цьому, письменниця також згадує про необхідність бути делікатними та обережними: «Чутливість – це глибоке емоційне занепокоєння щодо іншої істоти, її вразливості, її неповторної природи, а також відсутності імунітету до страждань та наслідків часу. Чутливість поєднує нас. Це спосіб поглянути на світ як на живий, взаємопов’язаний і взаємозалежний».

Повний текст промови тут.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VvZAXL28K2E?feature=oembed]

Джерело: Indianexpress