Головна Новини УПЦ МП здійснила спробу крадіжки комплексу споруд Почаївської Лаври

УПЦ МП здійснила спробу крадіжки комплексу споруд Почаївської Лаври

Українська Православна Церква (Московський патріархат) здійснила спробу крадіжки споруд Почаївської Лаври, про це у Фейсбук написав громадський активіст Іван Ковалик.

Як це відбулося:

27.09.2018 року реєстратором Комунального підприємства «Струсівське», Струсівської сільської ради, Яремком Андрієм Ярославовичем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно здійснено реєстрацію права користування на 6 споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври, які відносяться до пам’ятки архітектури національного значення, а саме: Успенський собор, Троїцький собор, Монастирські келії, Архієрейський будинок, Дзвіниця, Надбрамний корпус за релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра.

В якості власника даних споруд А.Яремко вказав у Реєстрі ліквідований у минулі роки Державний комітет з будівництва та архітектури, правонаступником якого було Міністерство регіонального розвитку та будівництва від якого Почаївська лавра була передана у сферу відання Міністерства культури України.

Виходячи із документів, долучених до запису в Реєстрі, реєстратор А.Яремко керувався розпорядженням КМУ від 17 липня 2003 р. N 438-р, однак не врахував наявність нормативних актів, а саме: розпоряджень КМУ від 16.11.2002 року №635-р та від 20 жовтня 2011 р. № 1032-р, які суперечать постанові Уряду В.Януковича, а також даним з Єдиного реєстру об’єктів державної власності, згідно яких комплекс споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври є державною власністю в управлінні Міністерства культури України, балансоутримувачем якого являється Заповідник.

Ці, а також інші порушення призвели до неправомірної реєстрації речових прав на державне майно Почаївської лаври за релігійною організацією УПЦ МП.

Релігійна громада УПЦ МП нехтує законними вимогами компетентних державних органів і самовільно господарює на території пам’ятки архітектури національного значення, зсилаючись на вказані вище реєстраційні дій.

Мене дуже дивує повна інертність, бездіяльність і пасивні дій в напрямку відстоювання державних інтересів з боку керівництва Кременецько-Почаївського ДІАЗу – органу уповноваженого на управління комплексом споруд Лаври. Більше місяця пройшло з моменту протизаконної реєстрації права користування лаврою за УПЦ МП, а заповідник навіть не спромігся скасувати чи оскаржити вказану реєстрацію права користування.