Головна Новини Три подружжя в Шумській ОТГ започаткували “равликовий бізнес”

Три подружжя в Шумській ОТГ започаткували “равликовий бізнес”

Ще зовсім недавно їжа з равликів була для шумчан не те, що екзотикою, а навіть диковинкою. Звичні до національного продукту – сала, ми й гадки не мали, що колись спробуємо і таку унікальну  страву.

А молюски усе більше завойовують наші терени, і шумчани беруться за равликовий бізнес. Вирощують екзотику в Угорську, Мировому, шумчанин Володя Стасишин має равликову ферму у Боровиці. А з травня є таке і в Шумську, пише Шумськ ІНФО

Такий бізнес започаткували одразу три подружжя. Віктор і Таня Грицаюки раніше займалися вирощуванням печериць. Коли у Шумську потужно зарекомендував себе волонтерський рух, віддали виробничі приміщення під склади.

Олександр та Людмила Олійники з початку війни переїхали сюди на постійне місце проживання  з Росії. Жінка сама з Боложівки, а чоловік теж має родинне коріння з Шумщини. Треті партнери – Іван та Оксана Карп’юки.

Про користь равликів прочитали в інтернеті, крім того, Людмила розповідає, що кілька разів пробувала равликів у ресторанах, і їй сподобалося. Отож, зваживши усі за і проти, взялися за справу.

Робили усе власними силами, нікого не наймали, не просили допомоги, вкладали свої кошти. Вступили у кооператив равлиководів у Тернополі і закупили там мальок. Коли почали займатися вирощуванням равликів, дізналися, що на Шумщині вони не єдині, і тепер є партнерами по бізнесу з іншими виробниками.

 

Співпрацюють з подружжям Іванни Бейдель та Андрія Свірського з Угорська, яке має договір на постачання равликового м’яса у Дубно, де його фасують, і вже у Шумськ равлики повертаються маринованими у баночках, а справжнім делікатесом є равликова ікра. Свою продукцію презентували уже на чотирьох виставках, а за сприяння дякують Шумській міській раді та ГО «ІнСорс».

Зараз молюскові сплять, але продукцію з них можна придбати, зателефонувавши за номером: 068-950-55-51. Ще маєте кілька днів до Нового року та Різдвяних свят, тому можете придбати равлика маринованого або равликової ікри, також у наявності є равликове м’ясо – відварене, вакуумоване і заморожене. З нього можете приготувати страву на свій смак, і це стане родзинкою вашого столу.

 Скажу чесно, що спробувати равлика мені пропонували ще рік тому, але я не наважувалася. А цьогоріч, побачивши, як його смакують інші та прочитавши інформацію про користь такої їжі, таки спробувала – і маринованого равлика (до речі, смак, як у гриба, а користі набагато більше), й ікри.

Запитаєте, чим вони такі корисні? Розповім. Це дієтичний продукт, де є високий вміст амінокислот та відсутній холестерин, є омега-3 жирні кислоти. Цей продукт позитивно впливає на функцію зору, покращує пам’ять, запобігає захворюванням серцево-судинної системи, рекомендований вагітним, при діабеті, а також для покращання психічного і фізичного розвитку дітей.

Має у собі колаген, що корисно для шкіри, тому слиз з равлика застосовують для лікування її захворювань, а також – при переломах кісток. Про властивості молюска можна розповідати ще довго. Та краще ознайомтеся з його вітамінно-мінеральним складом, і тоді самі зможете скласти загальну картину. Отож, у 100 г равлика є: 3,5 мг заліза; 250 мг магнію (що набагато більше, ніж у яловичині, свинині, курці або рибі); 382 мг калію; 272 мг фосфору; 70 мг натрію; 10 мг кальцію; 1 мг цинку; 0,4 мг міді; 27,5 мкг селену; 0,5 мкг вітаміну В12; 0,1 мг вітаміну В6; 100 МО вітаміну А; 5 мг вітаміну Е; 0, 1 мкг вітаміну К; 0,1 мг рибофлавіну; 1,4 мг ніацину; 6 мкг фолієвої кислоти; 65 мг холіну.

Ікра з равлика уповільнює процес старіння завдяки колагену, підвищує інтелект, допомагає відновити сили, підвищує потенцію.

Равликову ікру ще називають морською перлиною, а самого равлика – дощовим грибом.

Подружжя Грицаюків, Олійників та Карп’юків, займаючись вирощуванням равликів, могли б продавати їх за кордон, але кажуть, що хочуть розвинути культуру споживання равликів у своїх земляків. Тому – вперед, за новими смаковими відчуттями.