Головна Новини ТНПУ один з кращих педагогічних вузів?

ТНПУ один з кращих педагогічних вузів?

 

tnpuДруге місце у консолідованому рейтингу педагогічних вузів України посідає Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Поступився наш вуз лише національному педагогічному університету ім. М. Драгоманова. Втім, у рейтингу вищих навчальних закладів “Топ-200 Україна” – 2015 наш педуніверситет посідає 47 місце.

 

Ректор тернопільського педуніверситету Володимир Кравець вважає, такий рейтинг є не зовсім коректним. Адже не можна, на його думку, ставити в один ряд технічні, медичні, педагогічні вузи.

– В цьому консолідованому рейтингу взяли до уваги, перш за все, кількість опублікованих статей викладачів університету у науково-метричних виданнях – Scopus, Webometrics та інші, – каже пан Кравець. – І ніхто не говорить про те, що ставити в один ряд технічні, медичні, педагогічні вузи – це некоректно. Тому що вся європейська наукова література, перш за все, орієнтована на технічно-математично-природничий бік і дуже мало враховує гуманітарні напрями. Де є технічна наука, де є економічна наука, які багато європейських журналів публікує. І зрозуміло, що у них більший відсоток тих публікацій і вони автоматом виходять на перші позиції. А дальше нікого нічого не цікавить, приміром те, що у нас – найвищий відсоток професорсько-викладацького складу, кандидатів і докторів наук. Тож це порівняння – некоректне.

– І от деякі інтернет-видання вже написали, що техуніверситет – хороший, а педагогічному і економічному пора думати про продаж корпусів, – каже Володимир Кравець. – А медичний взагалі, якби не іноземці, то треба було би закрити. А це – неправда. Тому що в медичному суттєво збільшили набір абітурієнтів.

Ректор також додає, що тернопільський педуніверситет завжди був у трійці лідерів педагогічно-гуманітарних вузів України. Про це свідчить і цьогорічний рейтинг, де вуз має друге місце в десятці кращих педагогічних вищих навчальних закладів України.
– І до речі, це було взято до уваги при формуванні державного замовлення, – каже Володимир Кравець. – Так найбільше замовлень держава дала Національному університету ім. М. Драгоманова, а на другому місці – тернопільський. У нас це – 521 місце, тоді як великий Харківський педуніверситет має 390.

Євгенія Цебрій, 20 хвилин