Головна Новини Тернопіль перше місто де проводять реабілітацію дітей з постковідним синдромом

Тернопіль перше місто де проводять реабілітацію дітей з постковідним синдромом

Така послуга для батьків безкоштовна. Зараз у записі близько пів сотні малих пацієнтів

У Тернополі реабілітують дітей із постковідним синдромом. Це вперше в Україні на базі дитячого медзакладу допомагають юним пацієнтам подолати наслідки коронавірусу., повідомляє 5 канал

Шестирічний Ілля хворів на коронавірус ще в листопаді. Висока температура, загальна слабкість, прояви алергії. Лікували хлопчика вдома, обійшлося без госпіталізації.

“Я дуже важко перехворів і сильно”, – каже хлопчик.

Наслідки хвороби: важке дихання, закладений ніс та висипання на тілі.

“Зараз у нього імунітет погіршився, оскільки він так схильний до частих захворювань, а тут ми почали набагато частіше ще хворіти”, – розповіла мама Наталія.

Коли жінка дізналася, що при дитячій лікарні відкрився такий Центр реабілітації, одразу ж вирішила звернутися. Тут дитину оглянули і запропонували план лікування.

“Якщо дітки з постковідним синдромом або хвилюються, якщо є поганий сон, збудливість чи дратівливість, у нас є спеціалісти, які проводять заспокійливу терапію, є психотерапевт, є психолог, є невролог”, – зазначила лікарка-фізіотерапевтка-реабілітологиня Центру медичної реабілітації та паліативної допомоги Тернопільської міської дитячої лікарні Марина Питель.

Мама каже: Ілля ходить до Центру на лікування із задоволенням.

“І він зараз отримує велике колосальне задоволення від тих процедур, які він отримує, від масажу, сольової кімнати, гімнастики дихальної”, – переконує мама Іллі.

А ще тут є лікувальна гімнастика, електростимуляція, магнітотерапія та водолікування. Усе – аби юні пацієнти після COVID-19 повернулися до звичного життя. Медики заспокоюють: діти значно краще піддаються реабілітації.

“Так, як і в дорослих, так і у дітей після перенесеної інфекції є певні зміни зі сторони дихальної системи, нервової системи. Загалом треба розуміти, що ця інфекція COVID-19 є скоріш за все як трігер – те, що запускає якісь патологічні стани і в кожного це може бути по-різному. Можемо говорити, що в дітей це може бути яскравіше і тому треба більше уваги”, – вважає директор КНП “Тернопільська міська дитяча лікарня” Андрій Артимович.

Така послуга для батьків безкоштовна. Зараз у записі близько пів сотні малих пацієнтів.

Слава Станіславська, Тернопіль, “5 канал”