Головна Новини Тернопіль запропонував існуючим та новоствореним ОТГ компроміс, аби вирішити питання з вивезенням...

Тернопіль запропонував існуючим та новоствореним ОТГ компроміс, аби вирішити питання з вивезенням сміття

Об’єднана територіальна громада – це повноцінна адміністративно-територіальна одиниця, яка функціонує незалежно від області, району чи міста. Це передбачає Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Якщо говорити простіше, ОТГ – це міні-область, керівництво якої має звикати виконувати функції, які раніше її ніколи не турбували. Саме ОТГ має забезпечити всі конституційні потреби своїх громадян: медичне обслуговування, навчання, громадський транспорт та чисте довкілля. 

На Тернопіллі склалася дивна ситуація, коли керівники деяких існуючих ОТГ та сіл, які не приєднались до Тернопільської ОТГ, відмовляються виконувати свої функції та, за звичкою, вивозять сміття своїх громад на чужий полігон твердих побутових відходів. Сьогодні ми поговоримо про вивезення та утилізацію сміття.

Що говорить закон

Окрім закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який покладає на керівництво ОТГ забезпечити право громадян на чисте довкілля, в Україні є закон «Про відходи». Він чітко передбачає, що кожен населений пункт повинен мати власне місце для видалення відходів. Відповідно, населені пункти, які вирішили створити об’єднану громаду, повинні забезпечити належне вивезення та захоронення твердих побутових відходів зі своїх територій. Так, це мають робити саме населені пункти, які утворили об’єднану громаду, а не керівництво області чи обласного центру. 

Згідно закону, якщо сміттєзвалище або місце для утилізації чи переробки сміття не може бути створене на території ОТГ, керівництво громади заключає договір з іншою об’єднаною громадою, де таке місце існує. І тоді на платній основі оператори будуть вивозити сміття. 

Іншого варіанту закон просто не передбачає. А всі «істерики» окремих керівників ОТГ (зокрема майбутньої Білецької чи існуючої Гаївської), начебто хтось їм блокує вивезення сміття – це доказ їхньої непрофесійності, оскільки вони закликають до порушення закону. 

Яка ситуація в інших регіонах

Для прикладу візьмемо сусідню Івано-Франківщину. У населених пункти, які утворили окремі ОТГ і не об’єдналися з обласним центром, теж виникла проблема з вивезенням сміття. До останнього часу їх ця проблема не хвилювала, бо сміття з цих населених пунктів безкоштовно вивозили на міське сміттєзвалище Івано-Франківська. Тепер вони зобов’язані оплачувати цей процес. І от, що виходить: одна машина зі сміттям з Переріслянської ОТГ до сміттєзвалища Рибне (найбільше сміттєзвалище, яким опікується Івано-Франківськ) вартує 3100 гривень. Собівартість одного мішка сміття склало приблизно 15 грн. І керівництво ОТГ прийняло рішення стягувати за вивезення сміття по 10 грн з людини, а решту доплачувати з міського бюджету. 

Добре це чи погано, але місцеві ОТГ вирішують сміттєву проблему.

Яка ситуація у Тернополі

Щороку Тернопіль виділяє більше 2,5 мільйонів гривень на утримання полігону у селі Малашівці та на ремонт під’їзних шляхів, при цьому інші населені пункти фінансово жодним чином не долучаються до цих робіт. Окрім того, жителі села отримують щоквартальну фінансову допомогу на оздоровлення з міського бюджету Тернополя. Окрім коштів, які виділяються на рекультивацію, розуміючи свою відповідальність перед громадою села, міська рада Тернополя щороку виділяє також і кошти для забезпечення соціальних потреб сільської ради.

Таким чином, утримання сміттєзвалищя у Малашівцях перебуває на балансі Тернополя (в майбутньому окремої Тернопільської ОТГ). Хоча, загалом з усього обсягу відходів на полігон у селі Малашівці понад 30% сміття вивозиться з інших населених пунктів, які не входять до Тернопільської ОТГ.

Що Тернопіль пропонує «незалежним» ОТГ

До управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради неодноразово зверталися жителі села Малашівці з вимогою заборонити вивезення відходів з навколишніх сіл, які жодним чином не долучаються до рекультивації полігону та не проводять благоустрій цієї ділянки. Більше того, ресурси полігону у селі Малашівці обмежені.  Таким чином, у нашому випадку є три варіанти розвитку подій. 

Перший – Малашівецьке сміттєзвалище припиняє приймати сміття з інших сіл та ОТГ. 

Другий – як у сусідній Івано-Франківщині. Тернопільський міський полігон твердих  побутових відходів (за згоди Малашівецької громади) приймає сміття з інших сіл, але ОТГ оплачують послуги за вивезення та прийом сміття. 

Усі інші варіанти заборонені ЗАКОНОМ.

Тому міська рада Тернополя прийняла рішення піти на зустріч іншим населеним пунктам, за умови їхньої участі у рекультивації побутових відходів, і дозволити їх захоронення на Малашівецькому полігоні за згоди Малашівецької громади. 

Зокрема, операторам з вивезення сміття буде надано розрахунок вартості рекультивації полігону, враховуючи кількість вивезених метрів кубічних сміття з інших населених пунктів. Це компромісний варіант, який має влаштувати всі сторони: і мешканців села Малашівці, і громаду Тернополя, й інші об’єднані територіальні громади, які хочуть вивозити сюди своє сміття.

Що буде далі?

Більшість керівників ОТГ Тернопілля долучаться до Тернополя у справі рекультивації сміттєзвалища. Вони також зацікавлені у тому, щоб Малашівське сміттєзвалище було екологічно безпечним і служило довго. Тоді оператори продовжать забирати сміття і мешканці ОТГ не відчують жодного дискомфорту.

Водночас не виключено, що залишаться окремі індивіди, які будуть «волати» про сміттєвий шантаж. Бо вони сприймають «незалежність» своєї ОТГ лише як право незалежно від всіх (області, району) «освоювати» дотації з центрального бюджету. І ця «незалежність» відразу зникає, коли вони мають виконувати свої обов’язки. Тоді винні інші – область, район, місто. Таких керівників просто треба змінювати. Адже це не керівник об’єднаної громади, це аферист, який вирішив стати «місцевим князьком».

Тарас Вишенський