Головна Новини Тернопіль виступив проти поліетиленових пакетів

Тернопіль виступив проти поліетиленових пакетів

Прискорити прийняття проекту Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження полімерних пакетів» просять депутати Тернопільської міської ради. Відповідне звернення до Верховної Ради України і Міністерства екології та природних ресурсів України вони прийняли на черговій сесії міської ради 16 червня.
Міський голова Сергій Надал пояснив, що звернення підготували після того, як набула чинності петиція громадян «Заборонити використання одноразових, поліетиленових пакетів». Утім, приймати такі рішення повинні на загальнодержавному рівні, тому депутати підготували звернення до вищих державних органів.
«Поліетиленові пакети, в сучасних умовах, є найпоширенішим способом зберігання і транспортування будь-яких товарів, – йдеться у зверненні. – Навіть важко уявити скільки тисяч тон полімерів, щорічно вивозиться на звалища України та світу, а також, яку загрозу вони становлять для екологічної ситуації, засмічуючи населенні пункти, узбіччя доріг, ліси, землі, моря тощо.
Процес утилізації поліетилену є складним та дороговартісним, його спалювання є небезпечним для довкілля, а тому потрібно повністю відмовитись від нього, замінивши менш шкідливою пакувальною тарою. Час використання поліетиленового пакету за призначенням рідко перевищує 30 хвилин, а період його розкладання становить не менше 100 років. Більше того, при горінні або розкладанні поліетилену у навколишнє середовище виділяються токсичні речовини, які завдають значної шкоди довкіллю та здоров’ю людини.
У низці країн світу введено податки або заборони на виробництво і розповсюдження (імпорт або продаж) поліетиленових пакетів та передбачено штрафи за порушення вказаних норм. Законопроектом «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження полімерних пакетів» передбачається повна заборона використання полімерних пакетів, строк повного фізичного, хімічного, термального або біологічного розщеплення яких перевищує п’ять років. Причому, виключення становлять екологічні полімерні пакети, які повинні складатись не менш ніж на 90% із вторинної сировини.
Таким чином, введення в дію вказаних у проекті закону норм не тільки забезпечить поширення екологічно безпечного та чистого виробу, а й створить умови для утилізації левової частини наявних на території України відходів, як вторинної сировини, спрямувавши їх на виробництво біологічних полімерних пакетів.».
Депутат Іван Сороколіт зазначив, що це питання останні роки має значний резонанс у суспільстві, і є певні «підкилимні» ігри щодо зазначеного законопроекту. І запропонував додати у звернені до нього ще два, які також стосуються питання упаковки і поводження з відходами. Таке звернення підтримали 35 депутатів міської ради.