Головна Новини Тернопіль визнали найкомфортнішим містом України, – інфографіка

Тернопіль визнали найкомфортнішим містом України, – інфографіка

Авторитетний журнал Фокус презентував новий Рейтинг комфортності українських міст за 2021 рік. Експерти в черговий раз визнали, що саме Тернопіль є найбільш комфортним для проживання містом України.

Що саме виділяють в Тернополі

У Тернополі одна з найкращих в Україні екологічна обстановка, відбувається менше злочинів, нижчі ціни.

Виділяють, що в Тернополі тривають активні ремонтні роботи. Зокрема, відбувається капітальна реконструкція об’їзної Тернополя, ведуть шляхи від обласного центру до менших міст і сіл. Окрема виділяють, що у Тернополі, крім саме доріг, ремонтують та облаштовують прибудинкові території, тротуари, велодоріжки та освітлення.

Також у Тернополі на березі місцевого ставка побудували водну арену, яка зможе приймати 1 тис. глядачів. Для міста це має велике значення, оскільки з 1987 року воно приймає міжнародні водні змагання. У серпні, зокрема, пройшли етапи чемпіонату світу з водно-моторного спорту, в яких брали участь команди з 15 країн.

Хто нижче у рейтингу

2 місце у рейтингу посів Івано-Франківськ, 3 – Хмельницький, 4 – Вінниця, 5 – Рівне. Показово, що перші три місця у рейтингу комфортності займають міста, де міські голови представляють ВО «Свободу».

Нагадаємо

Нещодавно Міжнародний республіканський інститут представив оновлений рейтинг міст України на основі результатів сьомого всеукраїнського муніципального опитування. Відповідно до рейтингу, Тернопіль зайняв провідне місце за рівнем надання послуг у закладах вищої, технічної, середньої та дошкільної освіти. Виділяють високий рівень надання послуг у тернопільських університетах, технікумах, коледжах, школах та дитячих садочках

Методологія рейтингу

До рейтингу увійшли 24 найбільших міста країни. Редакція Фокуса вибрала 16 критеріїв, за якими оцінювалися їхні якості. Максимально можна було набрати 125 балів.

  • 50 балів місто могло отримати за економічні показники — по десять балів за кожен з п’яти критеріїв. Це рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудовах і оренди квартир, а також співвідношення кількості резюме до вакансій.
  • 10 балів місту могла принести наявність у ньому навчальних закладів, які увійшли до рейтингу Фокуса “100 кращих шкіл”. Ми усвідомлювали, що у міст-мільйонників шанси отримати високі бали за цим критерієм були трохи кращі, адже шкіл в них значно більше, ніж в інших обласних центрах. Тому вирішили вивести об’єктивніший показник: кількість шкіл, що увійшли до рейтингу, на 10 тис. населення.
  • 25 балів — по п’ять за кожен з п’яти критеріїв — місто могло отримати, виходячи з оцінки містянами якості муніципальних послуг. Фокус взяв до уваги оцінки якості транспортної інфраструктури, водопостачання, доступність міста для людей з інвалідністю. Також люди оцінювали діяльність поліції та особисте відчуття безпеки під час пересування поодинці темними вулицями свого району.
  • 10 балів місто могло отримати за два екологічних показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I-III класів у розрахунку на одного жителя. До відходів I класу — надзвичайно небезпечних — відносяться, наприклад, прилади, що містять ртуть, до відходів III класу — помірно небезпечних — відносяться, наприклад, моторні масла.
  • Ще 10 балів місту могли принести показники середньої очікуваної тривалості життя при народженні у 2019 році.
  • Максимум 10 балів припадало за показники кількості злочинів на 10 тис. жителів, ще 10 балів — за показники захворюваності на COVID-19.