Головна Новини Тернопільщиною керує Деревляний вождьок з шлейфом криміналу

Тернопільщиною керує Деревляний вождьок з шлейфом криміналу

Керівник Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Тимофійович Деревляний користується у вождів БЮТ неабияким авторитетом — у парламентському списку він посідав 37-ме місце. Аякже, під керівництвом пана Деревляного Тернопільщина колись дала один з найвищих показників — за БЮТ тут проголосувало більше половини виборців!
Однак дещо іншу думку про голову Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» мали місцева громадськість і навіть депутати від БЮТ різних рівнів. І не лише думки — справжні звинувачення; вони їх стали викладати у листах і зверненнях до державних установ та ЗМІ.
У новорічному номері газети «2000» за 28 грудня 2007 р. на тему зловживань пана Деревляного опубліковано велику статтю Володимира Сенчихіна «Приватний будинок в обмін на земельну ділянку». Факти викладали не хто-небудь, а 12 депутатів Тернопільських міської та обласної рад, серед них: професор Тернопільського медичного університету С.М. Андрейчин, командир Тернопільського військового гарнізону полковник С.П. Корнійчук, два начальники обласних управлінь І.П. Білик та О.С. Дмитрук і навіть два союзники ВО «Батьківщини» по виборчому блоку — голови міської і обласної організацій Української соціал-демократичної партії Ю.Г. Смакоуз та М.М. Більчук. Лист датований 30 листопада 2007 р.
Місцеві депутати звинуватили народного депутата України пана В.Деревляного у численних правопорушеннях, зокрема вони писали: «Протиправні дії цієї особи вражають своїм розмахом та нахабністю не лише колег-депутатів, але й громадян області»* До листа депутати додали великий пакет документів щодо діяльності пана Деревляного, який складався з численних звернень до керівництва ВО «Батьківщина», Генеральної прокуратури України і навіть Президента України.
Сам із себе факт звернення теперішніх 12-ти бютівських депутатів, які до того ж розіслали аналогічні матеріали аж у 9 газет, свідчить про надзвичайну серйозність справи. Та, як виявилося, про подібні речі розповіли читачам тернопільської газети «Вільне життя» й засновники Української Гельсинської спілки Микола Саврига та Іван Дмитрук. У номері за 27 листопада 2007 р. вони опублікували велику статтю «Правда в очі, або як депутат Верховної Ради України Василь Деревляний зробив зраду своїм ремеслом». Виявляється, що пан Деревляний ще у 1989 році вступив до Тернопільської організації УГС, але «зарекомендував себе як невиразний і пасивний член спілки», — писали М. Саврига та І. Дмитрик. Вони наводили чимало фактів негідної діяльності п. Деревляного, звинувачували його у «зраді, підлості та інтриганстві щодо однопартійців».�* Цит. за: Сенчихин В. Частный дом в обмен на земельный участок // 2000. — 2007. — 28 декабря — 3 января 2008. — В.5
Справою свого колеги по фракції БЮТ зайнявся і народний депутат України кількох скликань Г. Омельченко. Як досвідчений борець із мафією, Григорій Омелянович витребував додаткові документи, вивчив їх і дійшов висновку про підставність та достовірність наведеної тернопільськими депутатами інформації. 9 і 20 листопада 2007 р. Г. Омельченко звернувся до Ю.Тимошенко двома листами, у яких писав: «У заявах викладені конкретні факти діянь Деревляного В.Т., які мають ознаки злочинів та інших правопорушень. Зокрема, вимагання Деревляним В.Т. від депутата Тернопільської міської ради Тарашевського С.О. хабара у розмірі 2 млн. дол. США за позитивне голосування членів фракції БЮТ у міській раді питання про надання дозволу на відведення земельної ділянки. Під тиском Деревляного В. Т депутати міської ради змушені були проголосувати за виділення декількох земельних ділянок ПП «Гео-2004», яке він «кришує». За це рішення власник ПП в якості винагороди передав Деревляному В. Т. автомобіль WW Toureg вартістю 60 тис. дол. США.
В. Деревляний лобіює протиправну діяльність ВАТ «Агробуд», що вело незаконне будівництво по вул. Личаківського м. Тернополя, яке було зупинене правоохоронними органами та представниками Держархбудконтролю. За вирішення цього питання ВАТ «Агробуд» в якості винагороди веде будівництво приватного котеджу Деревляного В.Т.
18 жовтня 2007 року Деревляний В.Т. примусив депутатів міської ради фракції БЮТ позитивно проголосувати на користь лобійованої ним комерційної структури ТОВ «Інекском» за виділення земельної ділянки в природоохоронній парковій зоні відпочинку м. Тернополя площею 0,87 га, що викликало вкрай негативний резонанс у місті.
У заявах депутатів наводяться й інші факти зловживань та діянь Деревляного В. Т., які дискредитують в очах виборців фракцію БЮТ та партійну обласну організацію ВО «Батьківщина». Наприклад, Деревляний В.Т. домігся обрання головою Тернопільської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Кирика С.К. (Мещеряков), який був засуджений до 4 років позбавлення волі за участь у груповому зґвалтуванні неповнолітньої»*
Окрім цього, 13 і 20 листопада 2007 р. Г. Омельченко подав на ім’я Генерального прокурора України О. Медведька дві заяви з приводу діяльності В. Деревляного і просив перевірити викладені факти та вжити передбачених законодавством заходів.
Однак на жаль жодну з цих справ не доведено до кінця.
Далі буде…