Головна Новини Тернопільщина щороку втрачає мільярди гривень

Тернопільщина щороку втрачає мільярди гривень

Радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, екс-народний депутат, аграрій із Тернопільщини Михайло Апостол в Фейсбук описав де і як Тернопільська область втрачає мільйони гривень.

“Тернопільщина на особистому прикладі показує надзвичайно величезні можливості і резерви в питанні земельних відносин та господарського використання землі державної власності.
Наведу один приклад і все стане зрозуміло .
У жовтні цього року Головним управлінням Держгеокадастру в Тернопільській області проведено чергові земельні аукціони, на яких товаровирбники придбали право оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів ) площею 257 га в різних районах області.
Тепер увага : платили до цього часу в сумі близько 400 грн. за 1 га, стартова ціна на аукціоні була- 1011грн.за 1 гектар :
КУПИЛИ право оренди за 4357 гривень за 1 гектар в середньому за всю площу ,що в 4.31 рази більше від стартової ціни і в 10.9 рази більше від тої ,що платили до цього часу.
В області таких земель біля 150 тисяч га ,а в Україні 5-7 мільйонів (без інвентаризаціїї точно ніхто не знає ).
Що це по фінансах ? Декілька десятків мільярдів кожен рік ідуть невідомо куди,тільки не державі
А якщо взяти останніх десять років -це вже сотні мільярдів гривень .І це тільки від неефективного,недержавницького використання земельних ресурсів.
А скільки таких ще ресурсів в Україні….
Я вже не кажу про можливість подолоння головної корупційної складової в цьому питанні.
А ми говоримо про якісь” копійки “в деклараціях .Це просто квіточки. Ягідки ,як кажуть,будуть тоді,коли прийметься закон, щодо можливості побачити розшифровку цих відсотків в корпоративних правах і наявності всіх товаро матеріальних цінностей у власних долях компаній” – повідомив Апостол.