Головна Новини Тернопільщина стала першою за кількістю та успішністю створених громад

Тернопільщина стала першою за кількістю та успішністю створених громад

Децентралізаційні стратегії та план розвитку однієї з найуспішніших реформ обговорювали в рамках Форуму, що відбувся 29 вересня у Тернополі. Головними спікерами на заході виступили представники влади, зокрема, заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов, народний депутат України Тарас Юрик та секретар Тернопільської міськради Віктор Шумада. Участь в зібранні прийняли також представники більш ніж 9-ти об’єднаних територіальних громад.

Сьогодні, в державі, реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади динамічно та позитивно розвивається. Тому, робота щодо утворення нових громад та розширення існуючих – триває.

«Реформа децентралізації на Тернопільщині розвивається і наша область стала першою в Україні за кількістю створених територіальних громад. Ми були першими і вирішували ті важкі питання, які виникали. Голови громад уже багато чому навчилися, здобули теоретичні знання, зокрема саме завдяки проведенню семінарів, спеціальних навчань та обміну досвідом», – зауважив заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов.

Також, він підкреслив, що ОТГ мають не лише підтримку органів виконавчої влади, а й міжнародних «донорів», які організовують семінари на тему децентралізації та допомагають в необхідних інформаційних матеріалах.

«Ще у чотирьох громадах перші вибори відбудуться 29 жовтня. Тому сподіваюся, що кількість ОТГ в області, цього року, уже збільшиться до 40 або 45-ти. Це багато, тому під час процесу децентралізації ми маємо навчитися якісно працювати у громадах. Маю надію, що деякі сільські ради захочуть приєднатися і сформувати ще більші та потужніші громади. Попереду ще багато роботи, серед якої буде й інформаційна та практична», – наголосив Олег Валов.

Заступник голови Тернопільської ОДА закцентував, що у процесі децентралізації багато допомагають народні депутати і голови вже утворених територіальних громад.

Присутній на Форумі депутат Верховної Ради України Тарас Юрик, як представник Тернопільщини у Парламенті, активно долучився до процесу реалізації децентралізації в області. За його словами, сама реформа і її результативність, у великій мірі, залежать від роботи громадського сектору, який забезпечує різнобічний супровід процесів об’єднання.

«На початку процесів об’єднання виникали складнощі. У ситуацію, коли обласні ради не дали можливості йти на вибори, тоді потрапили дві області: Закарпатська і Тернопільська. На той час на Тернопільщині було подано 36 пакетів документів від громад і можливість йти на вибори тоді дав Закон 3008. Велику підтримку під час процесу надали Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів», – зазначив Тарас Юрик.

Нардеп наголосив, що за об’єднанням громад стоять системні стратегії розвитку територій, будівництва нових споруд, капітальні ремонти, заходи енергозбереження, реконструкції дитячих садочків, шкіл, лікарень, інфраструктурних та соціальних проектів, які значно підвищать рівень життя мешканців громад.

«Реформа децентралізації – стратегічна реформа. Ми розуміємо, що до кінцевої мети і цілі потрібно пройти ще довгий шлях, але ми повинні реформувати громаду задля її ефективного розвитку», – наголосив Тарас Юрик.

Довідково:
Проект «Ефективний розвиток об’єднаних громад протягом 2016-2017 років реалізували у 9-ти об’єднаних громадах Тернопільської області ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з Тернопільським регіональним відділенням «Асоціації міст України» за підтримки Національного фонду на підтримку демократії.

Основними цілями проекту було надати громадам інструменти, які допоможуть налагодити ефективну співпрацю між місцевою владою та мешканцями і підвищити їх роль у прийнятті важливих для громади рішень. Також у рамках проекту громадам допомагали сформувати стратегічне бачення розвитку власних громад та впровадити кращі практики місцевого самоврядування.