Головна Новини Тернопільщина очікує цими вихідними близько ста тисяч паломників з усього світу (Відео)

Тернопільщина очікує цими вихідними близько ста тисяч паломників з усього світу (Відео)

150 кілометрів пішки. На прощу до Марійського духовного центру Зарваниця в Теребовлянському районі вирушили перші паломники. Йтимуть вони майже п’ять днів. Звідки йдуть і чим особлива цьогорічна проща, знають кореспонденти Т1 Новини.

Кілька десятків тисяч паломників очікують на цьогорічній прощі у Зарваниці Теребовлянського району. Вона відбудеться вже цими вихідними,13-14 липня. Перші колони прочан вже вирушили з Хмельницька і Кам’янець-Подільського 9 липня. Дорогою до них долучаються й інші паломники.

– Піші колони налічує 100-150, а в дорозі можливо й більше доєднаються. Це великий духовний подвиг. Ми знаємо, що ще з інших локацій будуть вирушати паломники. Знаємо, що йдуть з інших областей. Є такі паломники, які їдуть на велосипедах і які долають десятки і сотні кілометрів, – каже прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ ОТЕЦЬ Олег Харишин.

Цього року загальнонаціональна проща приурочена 30-літтю виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Також молитимуться за мир в Україні.

– До Зарваниці в прощі зголосилися прочани з усіх областей України, навіть з Криму. До нас їдуть достойні гості – Митрополит з Чехії, отець з Німеччини. До Зарваниці прибудуть різні, різні прочани, – каже високопреосвященний архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ кир Василій (Семенюк).

Паломники з Тернополя до Зарваниці вирушать 12 липня о пів на 9 годину ранку. Молитовна хода розпочнеться від Архикатедрального собору. Їй передуватиме літургія. Вона ж розпочнеться о 7 ранку. Тож духовенство закликає усіх тернополян, які б хотіли долучитися до пішої ходи, прийти вранці до Архикатедрального собору. Нічліг прочан передбачений у Струсові, дорогою забезпечують перекус.

Оксана Смільська, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.