Головна Новини Тернопільщина отримала сироватки проти дифтерії

Тернопільщина отримала сироватки проти дифтерії

«Згідно розподілу Міністерства охорони здоров’я України Тернопільська область отримала 8 флаконів дифтерійного антитоксину на випадок лікування дифтерії» – повідомив в коментарі начальник головного управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук, пише Думай

  • Потрібно зазначити, що дифтерійний антитоксин не розподілятимуть між лікувальними закладами Тернопільської області – зазначив він. – Дифтерійний антитоксин видаватимуть виключно за необхідності . Сироватки проти дифтерії знаходяться на базі КУ Тернопільської облради «База спеціального медичного постачання».

Слід повідомити, що дифтерійний антитоксин використовується для лікування та вводиться при підозрі захворювання людини на дифтерію. Дифтерія – небезпечна інфекція, що загрожує смертельними наслідками та важкими ускладненнями.

При важких формах дифтерії можуть виникати порушення роботи нервової системи у вигляді паралічу м’якого піднебіння або дихальних шляхів, що може призвести до задухи. Також наслідком хвороби може стати ураження серцевого м’яза — міокардит. Своєчасне введення сироватки може врятувати життя, при цьому все одно залишається ризик смерті.

За словами Володимира Богайчука, «зробити щеплення проти дифтерії можна безоплатно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися безоплатно в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ».

Як повідомлено напередодні в МОЗ України, партія дифтерійного антитоксину – 200 ампул – вже розвозиться по всіх регіонах України. Сироватку як гуманітарну допомогу надала Україні Всесвітня організація охорони здоров’я, яка підтверджує якість вакцин.

Довідково
Дітям роблять щеплення вакциною АКДП (проти кашлюка, дифтерії та правця) у віці  2, 4, 6 місяців та у віці 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом ревакцинацію проводять у віці  6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів  (АДП-М). Дорослі ж повинні ревакцинуватися АДП-М (вакцинуватися повторно) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років.Якщо лікар відмовляє від вакцинації, можна звернутися на гарячу лінію Національної служби здоров’я України за номером 1677 та повідомити про дану ситуацію стосовно перешкоджання права на безоплатну вакцинацію.