Головна Новини Тернопільські фахівці розповіли про найбільш ефективні методи боротьби з комахами на природі

Тернопільські фахівці розповіли про найбільш ефективні методи боротьби з комахами на природі

Для того щоб відпочинок на природі не перетворився у війну з «кровопивцями», а з дачі ви не повернулися покусаними, необхідно дотримуватися наступних порад.

Більше всього влітку дошкуляють комарі та мошки. Є думка, що комарі найбільш пристрастні до людей з певною групою крові, проте вона неправильна. Цих комах привертає запах молочної кислоти, яка міститься в поті людини.Тому, чим сильніше від людини запах поту, тим інтенсивніша до нього цікавість комарів. Крім того, комарів привертають запахи парфумів чи дезодоранту.

Зменшити кількість кровосисних комах на вашій ділянці допоможуть деякі рослини. Комарі не переносять запах лаванди, базиліку, полину та меліси.

Більш кардинальні методи — обробка «генераторами туману»: в цьому випадку дезінфекція проводиться спеціальними фірмами за допомогою хімічних препаратів, які не дозволяють протягом місяця-півтора з’являтися на обробленій ділянці кліщам, мухам і комарам. Після обробки препаратами не рекомендується пускати на ділянку дітей протягом доби.

 

Сьогодні існує багато індивідуальних засобів захисту від комарів, і тільки репелентами вони не обмежуються. В якості захисту можна придбати браслети, кліпси і навіть наклейки від комарів.

Браслети. Вони діють на основі цитронелової олії. Бувають тканинними, силіконовими, пластиковими і т. ін. Олією просочуються спеціальні вкладки, капсули, змінні картриджі.  Термін захисту триває до 520 годин.

Наклейки. Ці невеличкі наклейки розміром монети в п’ять копійок можна приліпити на шкіру, на одежу або на дитячий візочок для відлякування комах. Термін захисту триває до 72 годин.

Кліпси. Цей засіб захисту ідеально підійде дітям, які  все тягнуть до рота. Їх можна пристібнути ззаду на горловину або повішати на капюшон верхнього одягу. Регулювати інтенсивність запаху або рівень захисту дитини від комах можна, проколюючи додаткові дірочки на капсулі у спеціально призначених перфораціях. Одна кліпса може бути эфективною до чотирьох тижнів.

Електрофумігатор. Є пристрої, які працюють на балончику, на пластинах. Перевага електрофумігатора — у можливості його ефективної работи навіть при відкритих вікнах.

Електропастка. При алергії на репеленти користуються електропасткою для комах. Принцип її роботи полягає в тому, що вона приманює комах ультрафіолетовою лампою та вуглекислим газом. Але для того, щоб підлетіти до приманки, комахам необхідно пролетіти через сітку, по якій проходить струм. Недолік такої лампи — ефективна вона тільки вночі.

 

Мурашки

З приходом тепла у дачні будиночки приходять і мурашки. І хоча ці комахи не завдають особливої шкоди, вони обов’язково залізуть у продукти, накриють собою солодощі, фрукти і м’ясо. Небезпека мурашок у тому, що вони можуть стати переносниками інфекцій.

Для того, щоби не використовувати хімікати, і якщо кількість непроханих гостей не заставляє викликати дезінфекторів, можна самостійно знайти стежки «нальотчиків» і накапати на них лавандову олію, або олії сандалового та чайного дерев. Мурашки не переносять їх запаху. При цьому вони не змінять свій маршрут, а просто перестануть ходити до джерела їжі. Якщо посипати мурашник сіллю та розчавленим часником, то можна змусити комах покинути ваше помешкання назавжди.

Оси

Ці  комахи полюбляють селитися у сухих темних місцях. Зазвичай це горища, яри і навіть грунтові нори на височинах, які добре прогріваються і при дощах не підтоплюються. Після утворення гнізда за два-три роки популяція ос може досягнути 500 особин, тому починати з ними боротися потрібно на етапі побудови гнізда. І хоча оси не нападають першими, проте вони можуть стати переносниками захворювань, тому як, побувавши на смітнику, вони прилетять на стіл та сядуть на продукти.

Пік активності ос припадає на середину серпня, коли дозріває більшість фруктів, і вони злітаються на солоденьке. Безпечніше всього боротися з осами в червні. В цей час вони виводять потомство, тому найменш активні. Заходи слід проводити в вечірній час, краще всього біля 23:00.

Єдиний спосіб позбавитися від ос — зірвати гніздо. Для цього необхідна правильне екіпірування: грубі рукавиці зі шкіри, накомарник та одяг, що не залишає відкритих ділянок шкіри.

Візьміть щільний пакет, обробіть його внутрішню частину інсектицидом для ос та надіньте пакет на осине гніздо, зав’язавши його біля основи вулика як можливо щільніше (наприклад, замотати скотчем). Залиште так на добу. Після цього збийте гніздо за допомогою палки у відро, залийте бензином та підпаліть.

Якщо у вас немає доступу до осиного гнізда, наприклад, комахи оселились під облицюванням будинку або у повітряному прошарку між стінами, викликайте спеціальні служби. На природі убезпечити себе і свій стіл від ос можна за допомогою приманки. Для цього в літровій пляшці приготуйте сироп (у 300 мл води разведіть півстакана цукру), розріжте пляшку так, щоб з горлечка утворилась лійка, та вставте її у пляшку горлечком донизу. Оси будуть залітати на солодкий запах у пляшку, проте вилетіти з неї вже не зможуть.

Шершні

Саме поширене місце для поселення шершнів під дахом. Гніздо може і звисати у вигляді кулі, і бути всередині будівлі або розміщатися між основою даху і шифером.

Боротьбу з шершнями треба починати також у вечірній час. Якщо гніздо зверху, то з ним треба вчинити так само, як з осиним, проте тримати у закритому пакеті не менше двох-трьох днів, після чого пакет з гніздом спалити.

Якщо шершні влаштувалися, наприклад, під дахом або в ущільнювачі у простінку — можна спробувати їх викурити за допомогою спеціальних хімічних речовин, а отвір, через який вони туди потрапили, задути монтажною піною.

Якщо самостійна боротьба з шершнями не принесла успіху, можна скористатися послугами спеціальних служб.

Земляні блохи

Ці комахи зазвичай поселяються в будинках, де є сирі підвали. Блохи живуть у щілинах підлоги або килимах і кусають людей за ноги в ділянці гомілки. Укус цієї комахи сильно свербить тривалий час.

У якості профілактики від сусідства блох можна використовувати полин, розклавши його гілочки за периметром кімнати. Якщо популяція блох невелика, вони підуть, тому що не переносять запах цієї трави. Ще один спосіб «повиловлювати» блох і перевірити, чи дійсно вони є джерелом занепокоєння — поставити біля плінтусу блюдце з медом. Через пару годин, якщо вас кусають дійсно блохи, ви їх знайдете у меді. Найбільш безпечний та ефективний спосіб позбавитися від блох — включити у кімнаті кварцеву лампу на 20 хвилин при зачинених дверях та вікнах.

Завідувач паразитологічної лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗ України»        О.Є.Авсюкевич

Ентомолог                                                                                           С.В.Величко