Головна Новини Тернопільські учні та студенти отримають електронні проїздні документи

Тернопільські учні та студенти отримають електронні проїздні документи

У Тернополі продовжують працювати над пілотним проектом щодо впровадження у громадському транспорті електронного квитка. Одним із його етапів стане запровадження електронних пільгових квитків для школярів, вихованців училищ, коледжів та студентів вищих навчальних закладів. Наприкінці квітня виконавчий комітет міської ради прийняв відповідне рішення щодо цього. Серед іншого у документі зазначено: «Електронні квитки виготовляються у вигляді електронних гаманців, є персоніфікованими та містять: фото правомочної особи; прізвище, ім’я та по батькові (якщо за звичаями національної меншини, до якої належить особа, прізвище або по батькові не є складовими імені, то у електронному квитку на підставі письмової заяви особи зазначаються лише складові імені); назву навчального закладу; термін дії, інші необхідні реквізити. Зразки електронних квитків погоджуються виконавчим комітетом ТМР.».

Для отримання такого квитка необхідно заповнити анкету, додати до неї фотографію та оплатити вартість пластикової картки. Навчальні заклади міста вже отримали анкети для заповнення.

«Електронні квитки виготовлятимуть для того, щоб школярі та студенти вільно користуватися громадським транспортом, – пояснила Олена П’ятночка, головний інспектор з позашкільної роботи управління освіти та науки міськради. – Це буде платіжна картка з певною сумою на рахунку. Коли дитина буде заходити у маршрутку чи тролейбус, і прикладатиме електронний квиток до спеціального пристрою, то з нього автоматично буде зніматися пільгова вартість проїзду і видаватиметься квиток. Якщо не буде електронного квитка, то треба буде платити повну вартість проїзду. Для дітей-сиріт, з багатодітних сімей буде нульовий квиток. Пільгові електронні квитки будуть персоналізовані, з фотографіями. У школах вже є анкети, батьки мають їх заповнити, додати фотографію, та оплатити 57 гривень в банку за пластикову картку. У разі втрати, напевне, знову доведеться платити за її виготовлення тому батькам треба буде подбати, щоб діти не губили цей квиток.».

Начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради Ігор Мединський зазначив, що електронні пільгові квитки мають виготовити усі діти шкільного віку, учні та студенти. Якщо ж у них не буде електронного квитка, то вони будуть оплачувати повну вартість проїзду у транспорті. Студентський чи учнівський не будуть діяти. Так само повну вартість проїзду доведеться платити під час відновлення електронного квитка, якщо його буде втрачено.

Виготовити електронні пільгові квитки планують до нового навчального року, але чи вдасться це зробити до першого вересня невідомо.

«Не можу точно сказати, що з вересня цього року вже будуть запроваджені електронні пільгові квитки, – каже Ігор Мединський, начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради. – Це великий об’єм роботи: мають всі заповнити анкети, отримані дані занести в електронну базу, виготовити електронні пільгові квитки, роздати у навчальні заклади. Але ми інтенсивно над цим працюємо.».