Головна Новини Тернопільські студенти у гуртожитках житимуть “по-новому”?

Тернопільські студенти у гуртожитках житимуть “по-новому”?

Міністерство освіти розробило проект типового положення про користування студентськими гуртожитками у закладах вищої освіти. Документ винесений для громадського обговорення.

Нове положення визначає особливості користування гуртожитками, які використовуються для проживання студентів, зокрема, порядок надання та користування житловими приміщеннями, умови проживання, правила розпорядку, оплати тощо, – інформує Освіта.ua. 

Згідно з документом, гуртожитки мають використовуватись для поселення студентів під час навчання, які не мають постійного місця проживання у місці розташування відповідного вишу. Також у студентські гуртожитки можуть бути поселені здобувачі вищої освіти заочної форми навчання на період проведення екзаменаційної сесії.

Жила площа у гуртожитках має надаватись рішенням керівника закладу вищої освіти за погодженням з органом студентського самоврядування.

Планується, що мешканці студентських гуртожитків, зокрема неповнолітні, матимуть право безперешкодного цілодобового доступу до гуртожитку. Вимагання від студентів відповідних пояснень щодо причин їх входу або виходу з гуртожитку у певний час доби буде заборонено.

Також представникам адміністрацій вишу, студентського містечка або студентського гуртожитку буде заборонений вхід до житлових приміщень студентів без їхнього дозволу.

Разом з тим за рішенням керівника закладу вищої освіти та за погодженням із органом студентського самоврядування можливе дострокове припинення дії договору найму житла у студентському гуртожитку у зв’язку із систематичним або одноразовим грубим порушенням мешканцем його умов.

Згідно з проектом документа, розмір плати за проживання у студентських гуртожитках у розрізі категорій мешканців, видів житлових приміщень та часу проживання встановлюватиметься керівником закладу вищої освіти за погодженням із органом студентського самоврядування. Адміністрації вишів не зможуть встановлювати вимоги щодо внесення плати за проживання більш як на 1 місяць наперед.