Головна Новини Тернопільські рятувальники розповіли, як зробити свята безпечними

Тернопільські рятувальники розповіли, як зробити свята безпечними

У продажі вже з’явилися новорічні ялинки – головний атрибут такого очікуваного зимового свята. Хтось навіть вже почав прикрашати зелену красуню, тому дуже важливо для рятувальників нагадати українцям про правила безпечного встановлення ялинки.

Так, щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва.

Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й “розтікаються”.

Щоб ялинка приносила тільки радість, встановлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. і т.ін.

При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають протипожежну пропитку (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені.

На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в об’єднанні з ватним “снігом” і паперовими іграшками.

Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей.

У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т.ін).

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електричні вироби.

Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.

ДСНС нагадує! Пам’ятайте, що тільки при дотриманні цих правил Ви зможете подарувати безпечне свято собі та своїй родині.