Головна Новини Тернопільські підземелля розкривають свої таємниці

Тернопільські підземелля розкривають свої таємниці

У Тернополі продовжують вивчати та відкривати підземелля. Минулого року провели детальну геолокаційну зйомку центральної частини міста. Отриману інформацію ще опрацьовують, але є вже і конкретні результати. Зокрема, у міській раді виготовили технічний паспорт та взяли на баланс частину підземелля на вулиці Листопадовій, 4, де на початку ХIХ століття діяла підземна церква сестер-йосифіток. Зараз у приміщенні, де колись був ліцей згромадження монахинь святого Йосифа, функціонує обласна прокуратура. У майбутньому катакомбну церкву планують відкрити для відвідувань туристів.

«З 1912 року у цьому приміщенні був жіночий ліцей йосифіток, – розповів Леонід Бицюра, заступник міського голови. – І свого часу у ньому функціонувала катакомбна церква. Нині цей об’єкт цікавий тим, що має окремий вихід за межі прокуратури. Ми оцінили і взяли на баланс частину підземель, які знаходяться поза прокуратурою. Адже об’єкт під прокуратурою – це державна власність і тільки завдяки добрій волі обласного прокурора відбувається його можна відкрити, але умови вирішення питання окремого входу. Він не з’явився вчора, а був сто років, просто раніше прокуратура була більш закритою структурою. Тому перший етап – це зробити окремий вхід, щоб ми їх не турбували, а потім проводити реконструкцію внутрішньої частини. Цікаво, що раніше більшість історичних споруд у центрі міста під землею були пов’язані між собою: ліцей, Катедра, Середня Церква, замок та інші. В минулому році ми повністю зробили геолокаційну зйомку старої частини міста, зараз закінчуємо її розшифрування, і на цей рік плануємо деякі об’єкти відкрити для того, щоб їх побачили люди. Підземна церква – це четвертий об’єкт релігійної тематики після Катедри, Середньої і Надставної церкви, який би ми хотіли розвинути в місті. Не тільки для того, щоб повернути історичну даність, а й щоб збільшити туристичні потоки. Але для того, щоб її відкрити треба спочатку пропрацювати все з архітекторами стосовно організації входу у підземелля. Також необхідно виготовити проектно-кошторису документацію на весь об’єкт, а тоді вже будемо думати про фінансування. Можливо, залучатимемо грантові кошти».

Під прокуратурою є підвальні приміщення, які сягають у глиб приблизно три метри. Підземна церква займала тільки невелику частину наявних приміщень. Як уже зазначалося, потрапити у неї можна було, як з ліцею, так і з іншого входу, який нині виходить на поверхню. Розміщений він перед будинком на вулиці Листопадовій, 2. На клумбі є квадратний металевий люк, а під ним – решітка, яка закриває вхід у підземну церкву. З вулиці видно тільки декілька старих сходинок і тунель, який веде у бік прокуратури. Сьогодні єдина можливість потрапити у підземну церкву – через прокуратуру. У підвал в лівій частині будівлі ведуть круті сходи. Потім вхід направо, ще декілька сходинок і потрапляєш у підвал. Зараз у ньому про церкву ніщо не нагадує. На початку 1950-х років приміщення зайняли працівники прокуратури і в підвалі облаштували спортивні зали. При вході ще збереглося спортивне гасло, а на стінах таблички з назвами залів: тенісний і баскетбольний. Щоб потрапити у наступні приміщення необхідно повернути наліво. Після невеличкого прямокутного приміщення при вході один за одним тягнуться ще декілька різних за розміром. Загалом, це одне довге приміщення, розділене стінами на прямокутники різного розміру. Після входу йде два зовсім коротких, а потім два великих зали, у яких і діяла колись церква. Перехід із одного великого залу в інший розділений не прямокутним входом, а аркою, з обох боків якої є ніші. Після другого великого залу йде вузький підземний хід, який підіймається до гори і виходить до люку на поверхні. Раніше хід тягнувся ще у двох напрямках: прямо в сторону обласного архіву та направо в сторону замку. Та нині вони обидва завалені і замуровані.