Головна Новини Тернопільські медики розповіли як має виглядати раціон збалансованого харчування у дитячих садочках

Тернопільські медики розповіли як має виглядати раціон збалансованого харчування у дитячих садочках

Харчування в дошкільних навчальних закладах регламентується Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства» , постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказами МОЗ і Міносвіти № 242/329 від 01.06.2005 року „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, № 298/227 від 17 квітня 2006 р. «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», «Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів» затвердженим наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234.
Тільки за умов збалансованого харчування, організм дитини може адекватно розвиватись.
Важливим елементом правильної організації харчування є режим прийому їжі впродовж дня, розподіл харчових продуктів, об’єм їжі та добової калорійності між окремими її прийомами. Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. Білки, будучи основним пластичним будівельним матеріалом, необхідні для формування нових клітин для росту і розвитку, нестача білка може привести до відставання у фізичному і психічному розвитку , зниженню захисних сил організму. В харчових продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей є біле м’ясо птиці (грудинка), а телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
Жири – є основним компонентом їжі. У дитячому віці вони відшкодовують енергетичні витрати організму і підтримують імунітет дитини. Жири є джерелами вітамінів А і D, які надходять в організм тільки в складі жирів, ці вітаміни мають велике значення для росту і розвитку дитини. У раціон дітей необхідно включати жири тваринного і рослинного походження. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії.
Вуглеводи в основному виконують енергетичну функцію, сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння, особливо в дитячому віці. При 10,5 годинному перебуванні в закладі регламентовано трьохразове харчування (сніданок, обід і вечеря), а денна норма харчових продуктів на одну дитину в залежності від віку дитини становить 100 гр. м’яса, 400 гр. молока, 21 гр. вершкового масла, 40 гр. житнього хліба, 80 гр. пшеничного, 45 гр. риби, 25 гр. борошна, 45 гр. круп, бобових та макаронних виробів, 190 гр. картоплі, 230 гр. овочів, 100 гр. свіжих фруктів, 10 гр. сушених фруктів, 70 гр. соків, 15 гр. кондитерських виробів, 45 гр. цукру, 45 гр. кисломолочного сиру, 5 гр. твердого сиру, 10 гр. сметани, та ін. Молоко, масло, м’ясо, хліб, цукор, овочі та фрукти потрібно вживати щодня, яйце можна давати через день, сир кисломолочний – через два дні, а ось рибу два – три рази на тиждень, наприклад, денна норма риби – 45 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, з інтервалами у 3-4 години.
Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г. Якщо дитина поснідала вдома, її не слід примушувати снідати вдруге. Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов’язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року, затверджується керівником навчального закладу. Усі харчові продукти, які постачають до дошкільного закладу, повинні супроводжуватися документацією з висновками щодо їх якості, терміну реалізації, кількості.
Діти часто хочуть пити, 5-6 склянок протягом дня вважається нормою. Але компенсувати потребу в рідині солодкими компотами, соками, напоями не треба, тому що це приводить до пригнічення апетиту. Не можна також давати багато пити води під час їжі. Заповнюючи ємкість шлунку та розводячи шлункові соки, вода сприяє зниженню апетиту та порушенню процесів травлення. Між прийомами їжі вода повинна бути доступною для дітей, свіжа кип’ячена, охолоджена до кімнатної температури. Організація питного режиму повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб дітей у безпечній та якісній воді. Кожна дитина за потреби повинна отримати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальній чашці.
Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людини». При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.
Засновники (власники) та керівники дошкільного навчального закладу мають зобов’язання перед батьками дітей про те, що будь-яка їжа, яка запропонована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить мікробіологічні та санітарно-гігієнічні дослідження питної води, готових кулінарних виробів, калорійності страв.
За детальною інформацією для проведення таких досліджень просимо звертатись за адресою: м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13 та до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Контактний телефон: відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень – (0352) 25-24-15.

ПІДГОТУВАЛА
Лікар з гігієни дітей і підлітків Ольга Гаврилюк