Головна Новини Тернопільській області люди живуть у “будинку-привиді”

Тернопільській області люди живуть у “будинку-привиді”

У Борщеві в Тернопільській області люди живуть у будинку-привиді. Квартири в п’ятиповерхівці приватизовані, але сам дім немає документів на введення в експлуатацію. Він тридцять років як тріщить по швах, мешканці вимагають відселення, але зробити це – неможливо. На балансі мерії – лише частина споруди.

Куди поділися всі документи на п’ятиповерхівку – у випуску ТСН 19:30.

Цей будинок має сто квартир, але за документами міської ради лише сорок. Ось цієї частини будинку документально не існує – шістдесят квартир зависли у повітрі – немає акту введення в експлуатацію, невідомо хто балансоутримувач.

Щоб зрозуміти, як могло таке статися, що шістдесят приватизованих квартир разом зі сходами, коридорами та дахом просто повислі у повітрі, потрібно перенестися у 1980 рік. Тоді цей будинок зводили кількома чергами: спершу три під’їзди комунальних безплатних квартир, які і взяла на баланс міськрада. А за кілька років до них причепили ще чотири під’їзди кооперативних. Адреса тут одна. І на комунальні, і на кооперативні під’їзди.

“Шістдесят квартир кооперативних взагалі ніде не числяться. На цілий будинок немає технічної документації, проектної документації”, – розповіла мешканка Марія Ільчук.

Ба більше – немає головного документа, який би засвідчив, що обидві частини будинку тридцять років тому були здані в експлуатацію і там можна жити, кажуть у міськраді.

Їх мали відселити ще тридцять років тому – з новобудови, запевняють мешканці, бо уже тоді з будинком були проблеми, адже збудований на плавуні і з порушеннями.

“Фундамент був так само зроблений неправильно, тут були якісь провадження по будівельниках чи прорабах, бо дуже були грубі порушення”, – розповіла мешканка Наталія Белюх.

Але їхнє відселення затягнулося на роки. Будинок просто сиплеться, бо кажуть, будівельники так крали цемент, щоТернопільській області люди живуть у “будинку-привиді” Більше читайте тут: https://tsn.ua/exclusive/v-ternopilskoyi-oblasti-lyudi-zhivut-u-budinku-prividi-podrobici-1774198.html перекладали цеглу піском.

Мешканці бояться, що будинок колись просто завалиться. Ні відселяти людей, ні капітально ремонтувати споруду ніхто не збирається, бо вона без документів. І та частина, що на балансі міськради, і та, що кооперативна.

“Сьогодні міська рада звернеться в правоохоронні органи про зникнення документів на цей будинок. Нехай приймають рішення згідно закону і шукають хто винен, в кого вони є”, – сказав міський голова Борщова Ігор Чопик.

Квартири без будинку – навіть юристи будівельної сфери здивовані. “Я просто не розумію, як можна було за радянських часів загубити 60 квартир. Тим більше, будувалося за рахунок коштів самих учасників кооперативу. Відповідно, треба питатися в голови, а як так сталося, куди подівся будинок”, – сказав адвокат Богдан Будзик.

Ми знайшли колишнього голову будівельного кооперативу і спитали. “Я не можу вам точно сказати, чи він зданий був, ну але люди заселилися, то рішення міської ради було. Що він в теорії зданий”, – розповів чоловік.

Тобто міськрада, зі слів ексголови кооперативу, квартири приватизувати дозволила, але сам будинок в експлуатацію – зданий лише в теорії. Юрист рекомендує людям розшукати документи ліквідованого кооперативу. Може, хоч там є доказ, що квартири існують.

А в міськраді Борщова тим часом дивуються жителям будинку-привида. Чому вони за тридцять років не спромоглися впорядкувати правовідносини з комунальними структурами міськради. Тієї самої міськради, яка свого часу дозволила людям приватизувати квартири. Відселяти ж людей з помешкань, що тріщать по швах, чиновники не збираються. Бо юридично – вони взагалі не мали права туди заселятися.