Головна Новини Тернопільський суд позбавив права керувати автомобілями водія якого впіймали напідпитку

Тернопільський суд позбавив права керувати автомобілями водія якого впіймали напідпитку

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Тернопільської області залишив без задоволення апеляційну скаргу Віталія С. Постановою Тернопільського міськрайонного суду від 21 червня 2017 року С. визнано винуватим за ч. 1 ст. 130 КУпАП України (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) і накладено штраф у розмірі 10 тис. 200 грн. з позбавленням права один рік керувати транспортним засобом.
Згідно з постановою суду, 21 квітня 2017 року, приблизно о 1-ій год. ночі Віталій С. у стані алкогольного сп’яніння керував автомобілем марки “Форд Мондео” та був зупинений патрульною поліцією. За результатами тесту рівень алкоголю в крові обвинуваченого становив 1,17‰ проміле.
В апеляційній Віталій С. просив постанову суду першої інстанції скасувати та закрити справу а відсутністю в його діях складу правопорушення, оскільки він не керував автомобілем, а просто сидів у салоні машини, очікуючи знайомого, який повинен був сісти за кермо.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення Віталія С. та його захисника, перевіривши доводи апеляційної скарги, суддя прийшов до висновку, що підстав для скасування судового рішення не має. Суд першої інстанції обґрунтовано не взяв до уваги суперечливі показання свідків, які разом із Віталієм С. знаходились у салоні автомобіля, а послався на відеозаписи з нагрудних камер патрульних та відеореєстратора патрульного автомобіля поліції.
Слід наголосити, що подібні випадки є досить типовими, коли водій у стані алкогольного чи іншого сп’яніння здалека бачить вогні автомобіля патрульної поліції, зупиняється на узбіччі, а потім стверджує, що не керував транспортним засобом. Деколи порушник навіть встигає пересісти на місце пасажира. В окремих випадках працівникам поліції досить складно довести, що саме ця особа перебувала за кермом, автомобіля і порушнику вдається уникнути адміністративної відповідальності. Саме через недоведеність вини судді місцевого або апеляційного судів змушені закривати справи.