Головна Новини Тернопільський пляж “Циганка” серед найкращих проєктів України

Тернопільський пляж “Циганка” серед найкращих проєктів України

Проєкт Тернопільської набережної увійшов в ТОП найкращих урбаністичних проектів України. Рейтинг найкращих об’єктів опубліковали у «Хмарочосі».

«Набережна у Тернополі стала прикладом формування подібного середовища, ‒ і досить успішним: у 2018 році проєкт отримав гран-прі всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards. Концепцію реконструкції набережної розробили архітектори громадської ініціативи URBAN.te. Проєкт передбачав перетворення занедбаної території біля Тернопільського ставу на простір для проведення дозвілля.

Він умовно поділений на сім зон: прогулянкова алея з пристанню, зона для тихого відпочинку, скейтпарк, головна площа з фонтаном, пляж «Циганка» з рестораном, спортивна зона і територія пивоварні. Єдиною частиною, яку не реалізували в запланованому вигляді став пірс», – пояснив «Хмарочос».

За задумом авторів проєкту, усі зони активності «нанизуються» на велопішохідний шлях, що є продовженням парку імені Шевченка та частиною пішохідного зв’язку із селом Біла.

Основною функцією території залишився громадський пляж. Під час реновації тут обстежили дно, зробили нові душові та громадські туалети, а також аераційний фонтан. Він насичує воду в озері киснем, щоб вона не цвіла.

«Влітку набережна дуже активно використовується, і ми бачимо, що місту необхідну далі розвивати прибережні зони відпочинку. Мешканці активно купаються, користуються «зеленим пляжем», на дитячому майданчику і у скейт-парку можна побачити багато дітей і підлітків», – розповідають в URBAN.te.

Джерело