Головна Новини Тернопільський вчений здійснив революцію в оптичних приладах

Тернопільський вчений здійснив революцію в оптичних приладах

Винахідник з Тернопільщини Олександр Смакула створив універсальну формулу, яка й до сьогодні активно використовується в окулярах, лінзах та оптичних приладах. Повідомляє «Ternopil-future». При цьому свій винахід вчений з Тернопільщини придумав ще в 30-х роках минулого століття.

Дитинство та юність винахідника з Тернопільщини

Олександр Смакула народився в селі Доброводи Збаразького району в родині селян. Освіту здобував спочатку в місцевій школі, згодом перейшов в Тернопільську українську класичну гімназію, яку з успіхом закінчив в 1992 році.

Саме під час навчання в гімназії Олександр Смакула захопився фізикою та математикою, які викладав Мирон Зарицький. Вчитель і порадив талановитому учневі продовжити навчання в Гетінгенському університеті, який знаходився в Німеччині та був відомий як головний науковий центр Європи.

В 1927 році Олександр Смакула здобув ступінь доктора філософії і почав працювати асистентом у фізичному інституті. Його безпосереднім керівником був Роберт Поль. Винахідник мав хороші перспективи в Німеччині, однак завжди хотів повернутися в Україну. В 1928 році Олександра Смакулу запросили викладати в університеті Одеси. Зважаючи на складну ситуацію в Україні, вчений змушений був повернутися в Німеччину.

Винахід, яким користується весь світ

В 1935 році Олександр Смакула запатентував власний винахід, який він назвав «просвітлення оптики». Його творіння широко використовують в оптичній сфері і до сьогодні.

Просвітлення оптики має на меті покриття поверхні скляної лінзи спеціальним шаром плівки з певного матеріалу. Це дозволяє значно зменшити відбивання світла від поверхні лінзи та відповідно зробити більш контрастним зображення. Оптичні лінзи використовують в мікроскопах, фотоапаратах, біноклях, телескопах та інших приладах. А тому винахід мав неоціненне значення не лише для української, а й для світової науки.

Винахід запатентували в Німеччині, де тоді проживав вчений. Однак, в переддень Другої світової війни прорив в оптиці довший час тримали у секреті. Після того як винахід офіційно запатентували, з’ясувалося, що це перший патент в сфері оптики і до сьогодні він активно використовується для виробництва приладів та зброї.

Варто додати, що «просвітлення оптики» не єдиний винахід вченого з Тернопільщини. Його іменем також назвали наукові терміни: «інверсія Смакули» та «формула Смакули». Ці відкриття дозволили світовій науці вийти на новий рівень. Зокрема, прилади нічного бачення не змогли б виконувати свою функцію без формули бромйодиду талію. Саме завдяки українському вченому з’явилися мастила, які можуть витримувати екстремальні температури.

В 1964 році український вчений очолив лабораторію фізики монокристалів в Массачусетському технологічному університеті. В той час Олександр Смакула працював з Робертом Фено, якого вважають революціонером інформатики. Свого колегу Роберт Фено називав генієм та людиною, яка знає все про напівпровідники та матеріали, які використовують в електроніці.