Головна Новини Тернопільська міська рада перетворилася на цирк

Тернопільська міська рада перетворилася на цирк

Три години знадобилося депутатам міської ради, щоб розпочати роботу над розглядом проектів рішень останньої в цьому році сесії. Зазвичай на те, щоб внести додаткові питання та затвердити порядок денний вистачає години часу. Та цього разу справа затягнулася з декількох причин.

Спочатку депутатів вітали пластуни, які передали їм Вифлеємський вогонь і побажали гарної праці на благо Тернополя та всієї України. Потім міський голова озвучив заяву ВО «Свобода» про зміну голови їхньої фракції. Замість Романа Навроцького тепер фракцією керуватиме Назарій Редьква. Іван Сороколіт у своєму виступі зазначив, що вони шкодують, що Роман прийняв рішення скласти повноваження голови фракції, але розуміють його.

Після цього перейшли до привітань депутатів-іменинників, а потім зі зверненням виступив Сргій Надал. Серед іншого він зазначив, що Тернопіль стає кращим, затишнішим і комфортнішим, а тернополяни мають дедалі більше підстав пишатися своїм містом. Позитивних змін вдалося досягти завдяки спільній, командній роботі. Керівник міста наголосив, що позитивні зміни мають тривати і наступного року, коли доведеться працювати у ще складніших умовах. Свій виступ він завершив подякою усім депутатам за роботу в цьому році.

Нарешті настала черга затвердження порядку денного. До 260 питань міський голова запропонував ще три десятки. Потім надавали пропозиції депутати. Робота заштопорилася після пропозиції внесеної Віктором Шумадою. Він зазначив, що надійшла заява від 23 депутатів про Наглядові ради комунальних підприємств. Міський голова відмовився вносити його у порядок денний через те, що рішення не пройшло профільних комісій і немає висновку юридичного відділу. Це не сподобалось частині депутатів і вони просто витягнули свої картки з реєстраційних пристроїв. І під час голосування за порядок денний в цілому виявилося, що присутній тільки 21 депутат, тобто сесія не правочинна. Довелося повертатися до пропозиції Шумади, повторно , після роз’яснення суті проекту Іваном Сороколітом, за неї проголосували 37 із 42 депутатів. Другий раз виникла суперечка під час внесення до порядку денного пропозиції Івана Сороколіта. Він запропонував внести зміни до рішення попередньої сесії щодо переліку об’єктів, які мають бути приватизовані. Йдеться про підвальні приміщення «Гранд Базару», що в центрі міста площею понад 600 метрів квадратних. Депутат запропонував поки що не виставляти його на продаж і приватизацію, оскільки його можна використати для розміщення «Центру науки» – одного з проектів, який виграв у громадському бюджеті. Сергій Надал прокоментував це наступним чином:

«Є прийняте рішення про внесення приміщення площею понад 600 квадратних метрів в центрі міста, яке має величезну вартість до переліку об’єктів для приватизації, – сказав він. – Дружина одного з тернопільських депутатів виграла громадський проект, на який ми виділяємо мільйон гривень. Проект не передбачає жодного вкладення в інфраструктуру, він буде забавкою для дітей. Зараз ви пропонуєте зняти доходи з бюджету від продажу комунального майна в центрі міста площею 617 квадратних метрів? Я цього не допущу.».

Після цього він знову поставив на голосування порядок денний в цілому, але «за» проголосувало тільки 14 депутатів. Тому оголосили 10-ти хвилинну перерву. Після повернення депутатів в сесійну залу міський голова зазначив, що управлінню комунального майна дали доручення вивчити це питання, тож воно вичерпане. Депутати затвердили порядок денний та до розгляду проектів дійшли значно пізніше. Ще треба було вислухати присутніх на сесії представників громадськості з їхніми пропозиціями, проханнями і проблемами. Потім дійшла черга до депутатських звернень і запитів, під час яких теж виникали розлогі обговорення і суперечки. Тож, за перше питання порядку денного депутати взялися тільки близько дванадцятої години. А треба було розглянути більше 300 проектів рішень.