Головна Новини Тернопільська вчителька, що перехворіла на коронавірус, досі бореться із наслідками (Відео)

Тернопільська вчителька, що перехворіла на коронавірус, досі бореться із наслідками (Відео)

Висока температура, підтримка киснем і вся надія на лікарів. Тернополянка Лілія Роговська перехворіла коронавірусом. Сьогодні жінка дякує медикам, адже пригадує, її стан був дійсно важким.

Вчителька початкових класів Тернопільської ЗОШ №16 ім. В. Левицького Лілія Роговська розповіла, що у неї була двостороння пневмонія. Додалась, апатія та депресія, не було не лише апетиту, а й зовсім інтересу дожиття, Т1

Лілія Роговська каже, вперше відчула, що з нею щось не так на роботі, тоді ж і звернулась до свого сімейного лікаря.

Вже за кілька днів зник смак і нюх. Також захворіли мама і чоловік пані Лілії. Він був у важкому стані, лежав у лікарні. А от Лілія спершу лікувалась вдома, згодом, через ускладнення, довелось лягти в лікарню. Там вона провела два тижні. У медзакладі жінка лежала в палаті ще з трьома інфікованими. Усі були підключені до апаратів ШВЛ.

Пані Лілія каже, що лікували її, як і інших, за протоколом. Лікування, додає, було безкоштовним, але якщо були якісь побічні дії і треба було підтримати серцеву діяльність, то це вже оплачували самі.

Сьогодні жінка дякує, тим, хто боровся за її життя у лікарні і каже, досі відчуває наслідки хвороби – ускладнення торкнулись серця.

Саме такі наслідки після хвороби медики називають “постковідним синдромом”. Він характеризується тривалим нездужанням, головним болем, загальною втомою, болями у суглобах і м’язах. Це той етап перебігу коронавірусної хвороби, який медикам ще доведеться дослідити.

Сімейний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини №11 Марія Слободян зауважує, що іноді пацієнти потребують психологічного лікування. Їм потрібна підтримка та заспокоєння, адже справді коронавірус впливає на психоемоційний стан.

Марія Слободян каже, попри все, число хворих на COVID-19 зростає щодня.  Люди масово звертаються до сімейних лікарів зі скаргами на здоров’я та за консультаціями. Лікарка додає, загострення цієї ситуації спричиняє паніку серед населення і з будь-якими проявами ГРЗ люди звертаються до сімейного лікаря

Лікування COVID-19, кажуть медики, як і раніше, відбувається за звичною процедурою – легкі форми лікуються вдома. Допомагають гаряче пиття, вітамінотерапія, жарознижуючі препарати і симптоматична терапія.

Важливо не займатись самолікуванням, переконує Марія Слободян.  Постійно тримайте контакт зі своїм сімейним лікарем, який, за необхідності, призначатиме контрольні аналізи та корегувати лікування.