Головна Новини Тернопільська Архикатедра: 20 метрів над землею і 5 – під землею

Тернопільська Архикатедра: 20 метрів над землею і 5 – під землею

Піднятися на південну вежу Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та спуститися у його підземелля тепер можуть усі бажаючі. У храмі завершили черговий крок із реставрації споруди: розчистили крипту та облаштували оглядовий майданчик на одній із веж. І ці дві нові туристичні локації відкривають для відвідування.

«У неділю 22 квітня ми відзначаємо 25 років від заснування Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, – розповів Отець Віталій Козак, синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. – 25 років тому, 20 квітня 1993 року, синод єпископів прийняв рішення про заснування єпископського осередку в Тернополі. О десятій ранку в неділю розпочнеться святкова літургія. Її очолять чотири єпископи нашої метрополії, також запрошені голова міста, області, представники влади, щоб відзначити цю дату. До цієї дати ми приурочили також відкриття крипти-музею «Тернопіль сакральний». Після завершення Архиєрейської Літургії, приблизно об 11.30, відбудеться урочисте відкриття та освячення музею. І цей день, до 18.00, буде днем відкритих дверей для усіх бажаючих відвідати оглядовий майданчик на вежі та музей».

Оглянути місто з висоти 22 метрів та дізнатися історію культових споруд Тернополя до Другої світової війни, і як співжили три домінуючі на той час громади: українська, польська та єврейська можна буде і надалі. Щоправда, екскурсії в Катедрі проводитимуть тільки у позалітургійний час, тому домовлятися про час відвідування необхідно зазделегідь. Замовити екскурсію можна у Туристично-інформаційному центрі Тернополя. Вартість квитків для дорослих становить 30 гривень. У вартість входить відвідування двох локацій: оглядовий майданчик на південній вежі та крипта-музей. Вхід для дітей до 12 років і студентів – 15 гривень, для людей з особливими потребами – безкоштовно. Для шкіл міста діятимуть безкоштовні абонементи. Виручені від квитків кошти підуть на подальшу реставрацію храмового комплексу.

А що можна побачити з вежі Катедри та як виглядає музей дивіться у нашому фоторепортажі.