Головна Новини Тернополян поділять на “червоних” і “зелених”

Тернополян поділять на “червоних” і “зелених”

 

У «червоні списки» МОЗ потраплять ті, хто не підпише декларації з лікарем.

Про це «Obozrevatel» повідомила менеджер медичної групи Реанімаційного пакету реформ Світлана Бубенчікова. Як пояснила експерт, існують «зелені» та «червоні» списки. Якщо пацієнт перебуває в «червоному», він позбавлений права на вільний вибір лікаря та обслуговуватиметься виключно за місцем реєстрації.

За словами експерта, за 2 місяці кампанії “Лікар в кожну родину” було підписано вже понад 6 млн декларацій лікарів з пацієнтами.

“Існують “червоні” і “зелені” списки. У нас два роки перехідного періоду, коли дається час медустановам автономізуватися і перейти на нову систему фінансування, включаючи підписання декларації з пацієнтом”, – зазначила вона.

Як пояснила експерт, існують «зелені» та «червоні» списки. Якщо пацієнт перебуває в «червоному», він позбавлений права на вільний вибір лікаря та обслуговуватиметься виключно за місцем реєстрації. На таких людей виділятимуть 240 грн, замість від 370 до 1480 грн. ( на дитину до 5-ти років – 1480 грн; на підлітка – 814; на дорослого – 370 грн, а на літню людину – 740 грн) а, сама лікарня отримуватиме менше грошей.

Медичні установи мають два роки на автономізацію, перехід на нову систему фінансування та підписання декларацій. Пацієнти, що уклали угоду з лікарем, стають тим «зеленим» списком, за яким буде відбуватися фінансування. Протягом цього часу, для тих, хто не встиг перейти на нову систему, залишатиметься субвенція або виплати за «червоними» списками.

Всеукраїнську кампанію «Лікар у кожну родину» було розпочато у квітні. З того часу і, щонайменше, до липня будь-який українець може самостійно обрати сімейного лікаря та заклад, у якому бажає лікуватися.