Головна Новини Тернополян закликають не нести штучні квіти на кладовища

Тернополян закликають не нести штучні квіти на кладовища

Впродовж минулого тижня тернополяни готувалися до Дня усіх святих, що відзначається 1 листопада – чи не всі відвідали могили померлих родичів, щоб здійснити прибирання. Додалося роботи і комунальникам, адже суттєво збільшилася кількість відходів внаслідок прибирання могил. Як розповіла головний спеціаліст відділу благоустрою та екології Оксана Ілліч, за минулий тиждень представниками СКП “Ритуальна служба” було вивезено десятки вантажівок відходів із міських кладовищ. Тому вже вкотре тернополян закликають не прикрашати могили померлих родичів штучними квітами.
-Люди впродовж останніх днів прибирають на могилах, замінюють старі вінки на нові. Пластикових відходів дуже багато, тож просимо тернополян прислухатися до рекомендації Бюро УГКЦ з питань екології, яке закликає українців відмовитися від традиції нести на могили родичів штучні квіти, адже вони шкодять оточуючому середовищу, – каже Оксана Ілліч. – Крім того, запалюючи свічки на могилах, як того вимагає традиція, тернополян мають пам’ятати, що штучні квіти виготовлені зі легкозаймистих матеріалів. Тому, якщо все ж використовуєте штучні квіти, то подбайте про безпечну відстань між лампадкою та вінком. Загалом традиція штучних квітів не має глибокого коріння і народилася в останні десятиліття. Під нею немає ніякої релігійної чи духовної основи, тому сподіваємося, що люди усвідомлять її шкідливість і відмовляться від пластику. В багатьох європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище, там приносять тільки живі квіти і віночки з живих квітів.
Нагадаємо, у ніч на перше листопада в Україні прийнято запалювати свічки на могилах покійних родичів та близьких людей. Містично кладовища виглядають у цей вечір і вночі: все залито світлом лампад і міріадами свічок. А першого листопада Римо-Католицька Церква святкує День всіх святих, а наступного дня — спомин всіх померлих вірних. У цей день в Україні, особливо Західній, не лише серед римо-католиків, а й представників інших конфесій, існує традиція відвідувати могили родичів, відправляти там панахиди.
Поминальні, або ж задушні дні, тривають із 1 до 8 листопада. У ці дні моляться за душі померлих родичів і друзів.
“Тернопіль житлово-комунальний”