Головна Новини Тернополян вкладатиме в ліжко «Мічіган», «Колорадо» і «Сингапур»

Тернополян вкладатиме в ліжко «Мічіган», «Колорадо» і «Сингапур»

Сезон захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип розпочинається у жовтні. Поки що респіраторні вірусні інфекції підхоплює небагато людей, а випадків грипу ще не було лабораторно підтверджено, ні у Тернопільській області, ні в Україні.

«За 41 перший тиждень року показник захворюваності досить низький і майже на 43% нижчий, ніж епідемічний поріг, – каже Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». – Захворюваність на ГРВІ та грип знаходиться на неепідемічному рівні, що притаманно початку епідемічного сезону. Спостерігається низька інтенсивність активності грипу, немає його географічного поширення, немає лабораторного підтвердження циркуляції вірусів.».

Та саме зараз, за словами епідеміологів, найкращий період для того, щоб провести щеплення від грипу і не захворіти у майбутньому.

«Щоб вберегтися від грипу щорічно проводиться імунізація населення, – продовжує Марія Павельєва. – Зараз, поки ще низькі показники захворюваності, саме той час, коли потрібно вакцинуватися проти грипу. В області і Тернополі уже з’явилися дві вакцини для профілактики грипу. Це корейська «Джусіфлю» та французька «Ваксігрип тетра». Вони є рекомендовані, відповідно мають закуплятися для проведення щеплень, як за кошти місцевих бюджетів, організацій, підприємств, так і власні кошти громадян. Придбати вакцину можна не у всіх аптеках, а тільки у двох-трьох, які працюють під замовлення. Якщо є бажаючі придбати вакцину, то аптеки замовляють необхідну кількість вакцини, і за короткий період її вже можна придбати.».

При проведенні профілактичного щеплення необхідно дотримуватися ряду вимог.

«Оптимальна температура зберігання вакцини в аптеці +2 – +8 градусів, – пояснює Марія Павельєва, головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я. – Після її купівлі саме при такому температурному режимі її треба доставити до кабінету профілактичних щеплень. Напередодні проведення щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, пройти огляд та отримати дозвіл на вакцинацію. Щеплення має проводитися тільки у профілактичному кабінеті, де є відповідний медичний персонал. Після профілактичного щеплення людина ще має упродовж 30 хвилин перебувати у медичному закладі для спостереження на випадок несприятливих подій після імунізації. В Україні вже щепилося 421 особа. В області люди та організації також вже замовляють вакцину, але дані про кількість щеплень будемо мати з 22 жовтня.».

Цього епідеміологічного сезону на території України та області циркулюватиме три штами вірусів грипу: А – H1N1 «Мічіган», H3N2 «Сінгапур» та В – «Колорадо». Із «Сінгапуром» і «Клорадо» наше населення ще не стикалося, тому епідеміологи прогнозують зростання захворюваності на грип та ГРВІ. Коли у Північній півкулі циркулював «Сінгапур», то хворіли на нього в основному діти до 5 років та люди похилого віку. Саме ці категорії є у групі ризику, і вони мали б насамперед зробити профілактичні щеплення. Зробити їх також рекомендують медикам, вчителям, вагітним, працівникам та персоналу закладів закритого типу. В аптеках вакцина «Джусіфлю» коштує 200-230 гривень, а «Ваксігрип тетра» – 300-330 гривень.