Головна Новини Тернополянка Оксана Чмиленко виготовляє диво-капелюшки (Фото)

Тернополянка Оксана Чмиленко виготовляє диво-капелюшки (Фото)

Уся родина – творча

Оксана Чмиленко  закінчила  Тернопільську ЗОШ №20,  дитячу  художню школу  ім. Бойчука, філологічний факультет Тернопільського педагогічного  університету ім. В.Гнатюка, працювала журналістом до того часу, поки справою  її життя не стало  захоплення валянням.

Усе почалося з виготовлення картин  технікою “вовняна акварель”.  Два полотна «Тарасова хата» та  «Небесна сотня» були продані на аукціоні, за кордон, а гроші родина Чмиленків спрямувала на підтримку української армії.

Опісля пані Оксана взялася  за виготовлення з валяної вовни взуття, одягу, аксесуарів, прикрас, головних уборів, вбрання для ляльок.

– Де берете вовну для своїх виробів? – запитую.

– Тільки з-за кордону, працюю з австралійською вовною, яку переробляють в Італії,  Англії, Німеччині.

Мисткиня розповідає, що уся її родина – творча. Чоловік Олександр – офіцер запасу служби цивільного захисту,  художник, працює у жанрі графіки, живопису.  Родина виховує двох дітей – 15-річного сина Артема, який навчається у Тернопільській школі мистецтв, та 6-річного Ростислава, котрий наступного року піде у перший клас. Обидва хлопці – діти творчі.

«Палітра тепла» – майстерня у Тернополі

– «Палітра тепла», що діє в обласному центрі на проспекті Злуки, 45,  – наше з чоловіком творче родинне гніздечко, – розповідає дизайнер Оксана Чмиленко. – Назвали його так, щоб об’єднати два види творчості: живопис (палітра) і валяння вовни (тепло).

У майстерні діє виставка робіт майстрів зі всієї України – з Києва, Кам’янця-Подільського, Рівного, Львова та ін. Тут можна побачити прикраси з бісеру, листівки-витинанки, вишитий одяг і картини, вироби зі шкіри, писанки, прикраси з натурального каміння тощо. Організовуємо творчі зустрічі, проводимо численні майстер-класи.

Екоодяг – це модно

У цьому переконана дизайнер валяного одягу Оксана Чмиленко. Вона разом із дівчатами-моделями пропагує його. А нещодавно вже вдруге провела благодійне дефіле «Теплий дотик», у якому взяли участь юні  дівчатка-моделі зі школи інтернату для дітей зі зниженим слухом. Вони демонстрували еко-вироби тернопільської мисткині та  інших дизайнерів.

Також найближчим часом пані Оксана проведе дитячий майстер-клас «Вишиванка без голки», де буде використано для створення робіт  не прядену і прядену вовну.

— Вовна — універсальний матеріал. В одязі з нього не холодно взимку і не спекотно влітку, — каже Оксана Чмиленко. — Саме тому вовняні валяні шапочки одягають у сауни, щоб захистити голову від надмірного тепла. Валяне взуття під час ходьби масажує ноги і

покращує кровообіг. Вовна містить ланолін, який позитивно впливає на шкіру.

Оксана Чмиленко пригадує незабутні уроки трудового навчання у школі, святкову мамину сукню, яку порізала, щоб виготовити вбрання для ляльок. Бажання творити з роками лише зросло. Її нинішні ляльки – справжні витвори мистецтва. Як і дизайнерські  вироби – сумочки, валяночки, пальта, диво-капелюшки…

Мені дуже хочеться, щоб українки носили ошатні  капелюшки з вовни. Це ж так гарно…

Галина ВАНДЗЕЛЯК

газета “Свобода”