Головна Новини Тернополяни шоковані платіжками від Теплокомуненерго. Що кажуть чиновники?

Тернополяни шоковані платіжками від Теплокомуненерго. Що кажуть чиновники?

У Тернополі, як і в більшості міст країни місцеві постачальники тепла, такі як “Теплокомуненерго” почали нараховувати плату за опалення місць загального користування в будинках де є і індивідуальне і центральне опалення усім мешканцям. Поки не прийшли платіжки за тепло, люди не знали суми нарахування. Однак, як тільки їх отримали, зчинився скандал, оскільки суми в деяких платіжках сягають 600 і 700 гривень.

– Я не розумію, за що повинна платити 460 гривень?  За теплий під’їзд, то давайте переїдемо жити в під’їзд чи на горище. Підвалу в мене немає, але він є під будинком, то до чого тут моя квартира? Нехай приходять, роблять заміри, скликають комісію. Не платитиму! Не запитавши людей, не порахувавши пенсії і мінімальні заробітні плати, піднімають ціни, та ще й на скільки! Мені повідомили, що після перерахунку знімуть із рахунку в кращому випадку 100 гривень за те, що у мене індивідуальне опалення, при цьому відрізані стояки. То виходить, на 360 гривень у нас опалюють сходову клітку? Не робіть з людей дурних, батареї у під’їзді й так холодні, якщо вони взагалі гріють, – каже тернополянка Зеновія.


До додаткової оплати включили також подачу гарячої води, якою у квартирі з індивідуальним опаленням ніхто апріорі не користується, а лічильники на гарячу воду опломбовані. Ще однією причиною обурення тернополян є оплата за опалення у теплі місяці року. Відтепер люди платитимуть за теплопостачання за двоставковим тарифом. Платитимуть за тепло і влітку, а не тільки під час опалювального сезону, однак якою буде ця сума, поки не відомо.


«Ми не нараховуємо за воду тим, хто нею не користується, лише за тепло від батарей»

Однак не все так просто, як здається. Від містян приймають усі скарги та заяви і пояснюють, що такі зміни встановило не Файне місто, а уряд, і Тернопіль лише виконує вказівки.
– Відповідно до закону, обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та гарячого водопостачання. Ми розуміємо, що людей обурює нарахування, але ми відштовхуємось від постанови Кабміну. Тепер до уваги береться те, що спожив будинок у цілому. Тобто в будинку є лічильник теплової енергії, гарячої води, і розрахунок здійснюється згідно з показниками. Якщо ж його немає, то нарахування іде відповідно до норм споживання, які здійснює орган місцевого самоврядування. Те, що спожив будинок, розділяється між усіма співвласниками згідно з методикою, яка затверджена Мінрегіоном України. Такі дії передбачені у двох законах України – про житлово-комунальні послуги та про комерційний облік теплової енергії і водопостачання, – розповів заступник начальника комунального підприємства “Тернопільміськтеплокомуненерго» Богдан Миськів.
Зі слів посадовця, співвласники багатоквартирного будинку згідно з даною методикою можуть запропонувати установі свої розрахунки. Тобто, провівши збори і дійшовши до спільної думки, зробити індивідуальні розрахунки за місця загального користування.


– Чому відрізняється сума у платіжках тернополян? Береться до уваги загальна площа квартири, а також транзитні трубопроводи: яка їх кількість проходить через квартиру, який у них діаметр та довжина. Також береться до уваги й температура зовнішнього повітря: чим тепліше, тим нарахування менше, чим холодніше – вище. Щодо підвалів, то ні методики, ні чинне законодавство не передбачають нарахування за підвал. Нараховується плата за місця загального користування, – каже пан Миськів.


Температурний режим, за словами Богдана Миськіва, повинен контролювати управитель будинку або ж самі співвласники, і якщо він не відповідає нормам, то потрібно викликати представника “Тернопільміськтеплокомуненерго» для складання відповідного акта і проведення перерахунку. Але яким має бути цей температурний режим, пан Богдан не назвав, відправивши журналістів (читай тернополян) до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».


А одна із цитат Богдана Миськіва взагалі вразила. Виявляється, якщо мешканці прийдуть до висновку, що за місця загального користування повинні платити лише ті, у кого опалення централізоване, то тепловики візьмуть до уваги таку пропозицію. Знаючи натуру українців, про подібне говорити не варто. Хоча ті із власників квартир, які встановили індивідуальне опалення, свого часу витратили на це чимало коштів, щоби зекономити на ньому і шалених тарифах. Але хіба це когось цікавить, коли можна з бідного люду зняти три шкури? 


– Стосовно гарячої води, то ми не виставляємо рахунків тим, які нею не користуються. Ми підраховуємо циркуляцію теплої води згідно з методикою. Якщо до будинку подається гаряча вода, то вона постійно рухається по трубах, виділяючи певну кількість тепла, відповідно воно обраховується і розділяється між усіма, навіть між тими, хто має індивідуальне опалення, – каже заступник начальника комунального підприємства “Тернопільміськтеплокомуненерго».


На завершення Богдан Миськів сказав, що розуміє обурення тернополян, адже тепер індивідуальне опалення не впливає на високі платіжки, але особисто щось зробити не може, оскільки все повинна вирішити держава.
«На сьогоднішній день законодавство передбачило такі зміни, чи чекати ще одних і в яку сторону вони будуть, сказати важко…» – каже пан Миськів.



Принаймні, судячи з реакції тернополян у соцмережах, власники індивідуального опалення, особливо ті, які не мають субсидії, не збираються оплачувати захмарні рахунки. А дехто навіть висловлює пропозицію виставити претензії до тепломереж за те, що чужі комунікації проходять через їхнє приватне житло.   За матеріалами “Номер один”